Sunnuntai, 20.10.2019 
Kasperi, Kauno
Mielipide

Mielipide: Nuori pahoinpideltiin Joensuun kävelykadulla keskellä kirkasta päivää, miksi kukaan ei soittanut apua?

  • Lukijan kirjoitus
Kuvituskuva Kuvituskuva

Keskellä kirkasta päivää, keskellä vilkasta Joensuun kävelykatua nuori henkilö pahoinpidellään muutaman hengen ryhmän voimin. Ympärillä seisoo kymmenkunta sivullista, ja ohi kävelee kumpaankin suuntaan ihmisvirta.

Kumpi on järkyttävämpää: pahoinpitely vai se, että ympärillä seisova rinki aikuisia muka järkeviä ihmisiä ei tee elettäkään soittaakseen hätäkeskukseen tai auttaakseen pahoinpitelyn uhria?

Vasta viimeisen iskun osuessa ja tekijöiden poistuessa paikalta saadaan ilmoitus tehtyä, kun sen itse soitan saapuessani paikalle ja nähdessäni, mitä on käynnissä. Sivulliset paikalle pysähtyneet paria lukuun ottamatta hävisivät paikalta tekijöiden jäljessä, tarkistamatta pahoinpidellyn vointia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos näet henkilön A mättämässä henkilöä B nyrkillä kasvoihin tai retuuttamassa pitkin katua, on kyseessä pahoinpitely. Soita hätäkeskukseen. Ei haittaa, vaikket tiedä, onko joku muu soittanut jo. Mieluummin useampi puhelu samasta aiheesta kuin ei yhtään.

Voit soittaa jo ennen ensimmäistä iskua, riittää että tilanne on uhkaavan oloinen. Puhelu ei satuta ketään. Jos pelkäät itseesi kohdistuvaa väkivaltaa, voit mennä soittamaan puhelua hieman sivummalle, vaikkapa lähellä olevaan kauppaan. Pääasia että reagoit muutenkin kuin tuijottamalla ja päivittelemällä tilannetta.

Apua tulee hälyttää huolimatta siitä, minkä ikäisiä, kokoisia tai näköisiä tekijät tai uhri ovat. Päihtymys, tekijän tai uhrin, ei myöskään vaikuta siihen, pitääkö apua hälyttää.

Jokaisella on yleinen kansalaisvelvollisuus auttaa hengenvaarassa tai vakavan terveyden vaarassa olevaa kykyjensä mukaan. Pelastustoimen laiminlyönti on rikoslaissa rangaistavaksi säädetty teko.

Te, jotka tunnistatte kuvauksesta itsenne ohikulkijoina ja etenkin sivussa tumput suorina tuijotelleina, miettikää, miten vastedes toimisitte samankaltaisessa tilanteessa. Vastedes osaatte toimia.

Kiitos niille, jotka jäivät kanssani ohjaamaan hälytettyä apua paikalle. Uhrille toivon pikaista paranemista ja parempia tuulia elämään.

Puhelin käteen

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa