Sunnuntai, 20.10.2019 
Kasperi, Kauno
Mielipide

Mielipide: Kova rasva alkaa tukkia verisuonia jo teini-ikäisenä, nuorimmat pallolaajennetut ovat alle 40-vuotiaita

  • Lukijan kirjoitus
  • Juha Inkinen
Kuvituskuva Kuvituskuva

Tosiasiat eivät ole muuttuneet mihinkään: runsas kovien rasvojen syönti nostaa kolesterolia ja koholla oleva kolesteroli altistaa verisuonten tukkeutumiselle.

Varhaisimmat muutokset alkavat teini-ikäisenä. Tämä on tutkittu perusteellisesti sekä Suomessa että maailmalla. Nuorimmat pallolaajennetut ovat alle 40-vuotiaita.

Netistä löytyy kaikenlaista kirjoitusta. Olipa oma kanta mikä tahansa, sille aina löytyy jokin peruste netistä. Maallikon on vaikea tietää, onko asia todistettu oikeaksi laadukkaissa tutkimuksissa tai ei.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Karjala (ja koko Itä-Suomi) on valtimotautien mustaa aluetta. Täällä on todella paljon sepelvaltimotautia, lisäksi esiintyy aivohalvauksia ja alaraajojen valtimoahtaumia. Suurella osalla pohjoiskarjalaisista on valtimoiden tukkeutumiselle altistavat geenit eli esimerkiksi sepelvaltimotauti tulee herkemmin kuin länsisuomalaisille, jos elintavat ovat pielessä.

Joskus harvemmin tauti iskee terveellisistä elämäntavoista huolimattakin geeniperimän takia, tuolloin toki yleensä vanhemmalla iällä vasta.

Viisi tärkeintä riskitekijää valtimoiden tukkeutumiselle ovat tupakointi, koholla oleva LDL-kolesteroli, sukurasitus eli perimä (1. asteen sukulaisilla alle 65-vuotiaana todettu valtimotauti), diabetes, kohonnut verenpaine. Kaikkia muita riskitekijöitä paitsi perimää voidaan hoitaa.

Väestössä saattaa olla käsitystä, että nyt kun lääkehoidon lisäksi pallolaajennetaan ja ohitusleikataan, sepelvaltimotauti olisi Pohjois-Karjalassa voitettu. Näin ei valitettavasti ole. Kaikki eivät ehdi edes sairaalaan tautinsa kanssa; äkkikuolema on sepelvaltimotaudin ensioire jopa neljäsosassa tapauksista. Moni tietää jonkun tutun, joka tuupertui viisikymppisenä viimeisen kerran.

Ei tauti toimenpiteillä suonista poistu. Vaikeimmat ahtaumat ohitetaan tai laajennetaan, ja jos riskitekijät eivät ole sen jälkeen tiukasti hoidossa, tauti pahenee ja oireet uusivat. On potilaita, joilla suonet ovat menneet tukkoon muutamassa vuodessa toimenpiteen jälkeen.

On myös virheellistä käsitystä, että tilanne olisi pelastettavissa uusilla toimenpiteillä. Kaikkia suonia ei voi operoida (ei ohuimpiin suoniin edes pääse millään välineillä) ja toimenpidekohteet lopulta loppuvat. On harmillista, jos näin käy jo työikäisenä.

Myös sepelvaltimotaudin aiheuttama sydämen vajaatoiminta on vaikea sairaus. Aivohalvaus vammauttaa pahimmillaan laitospotilaaksi.

Vastaanotoilla jankataan erityisesti kolesterolista yhä yllättävän usean potilaan kanssa. Ilmeisesti ihminen on niin tapoihinsa piintynyt, että on helpompaa kieltää kolesterolin osuus valtimotautien kehittymisessä kuin muuttaa ruokavaliota kovista pehmeisiin rasvoihin.

Juuri sen takia olisi tärkeää, että lapset ja nuoret opetettaisiin pienestä pitäen terveellisimmille elintavoille.

Tämä on täysin vanhempien ja aikuisten vastuulla ja suorastaan elintärkeää Pohjois-Karjalassa perintötekijöiden takia. Työikäisten miesten sydänkuolleisuus on saatu putoamaan 1970-luvulta lähtien kuudesosaan, ja tässä kehityksessä elintapojen parantuminen on ollut keskeistä. On vaarana, että tämä suotuisa kehitys on pysähtymässä.

Sen vuoksi on enemmän kuin toivottavaa, että myös kouluruokailussa noudatettaisiin yleisiä ravitsemussuosituksia, kodeista puhumattakaan. Kukapa vanhempi ei lapselleen toivoisi tervettä elämää?

Satu Leskinen

yleislääketieteen erikoislääkäri

Tuomas Rissanen

kardiologian ylilääkäri, Sydänkeskus, Pohjois-Karjalan keskussairaala

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa