Sunnuntai, 20.10.2019 
Kasperi, Kauno
Mielipide

Mielipide: Te aiheutitte tämän ja nyt kiellätte meitä nuoria puolustamasta elämäämme

  • Lukijan kirjoitus
Nuorten mielenosoituskulkue viime perjantaina Joensuussa. Nuorten mielenosoituskulkue viime perjantaina Joensuussa.

En aio kertoa tylsiä faktoja, jotka kaikkien tulisi tietää. Haluan kyseenalaistaa teidän aikuisten ajatusmallit ja asenteet.

Elämme tällä hetkellä keskellä kriisiä. Kriisistä tekee erilaisen se, että tällä kertaa se ei kohdistu vain johonkin tiettyyn maahan vaan koko maailmaan. Sinuun, minuun, lapsenlapsiisi ja sukulaisiisi, ihan kaikkiin ihmisiin.

Mikä teitä, vanhempaa sukupolvea vaivaa? Te olette aiheuttaneet ilmastonmuutoksen ja kaiken lisäksi vielä sysäätte vastuun siitä meille, lapsillenne. Tiedätte tilanteen, mutta mikä teitä estää toimimasta?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuussa on järjestetty nuorten ilmastomielenosoituksia. Viime perjantaina, 15.3. oli kansainvälinen mielenosoituspäivä, jolloin joka puolella maailmaa osoitettiin mieltä Greta Thunbergin esimerkin mukaisesti. Mukana oli yli 120 maata.

Moni meistä nuorista on todella huolissaan ilmastosta, mutta se ei lamaannuta meitä, vaan me teemme, mitä pystymme.

Eduskuntavaalit lähenevät. On aika ottaa teistä äänioikeutetuista aikuisista mittaa. Monet ehdokkaat mainitsevat vaaliohjelmassaan ilmaston kalastellakseen ääniä. Todelliset ilmaston puolesta kamppailevat ehdokkaat eivät jätä ilmaston eteen tehtävää työtä muiden arvojen varjoon.

Poliitikot eivät tee uhrauksia ilmaston puolesta, koska se voi viedä rahaa. He ajattelevat usein vain omaa etuaan ja hyötyään. Tämä asia on kuitenkin muutettavissa, mutta siihen meillä nuorilla ei vielä ole mahdollisuutta. Me emme voi tehdä muuta kuin osoittaa kantamme osoittamalla mieltä.

Vähän aikaa sitten uutisissa oli juttu nuorten ilmastolakoista ja koulujen suhtautumisesta niihin. Lukiessani uutista sisälläni kiehui ja paljon. Eräässä koulussa rehtori ja opettajat kieltävät nuorten menemisen lakkoihin, koska lakkoilu ei kuulu lukuvuoden toimintasuunnitelmaan eikä nuorilla ole siten lakko-oikeutta.

Anteeksi mitä?

Te olette aiheuttaneet tämän, ja kaiken hyvän lisäksi kiellätte meiltä nuorilta oikeuden puolustaa omaa tulevaisuuttamme. Kasvakaa jo aikuisiksi ja muuttakaa asennettanne. Se ei toimi enää nykymaailmassa. Teidän on helppo ajatella, ettette elä tällä planeetalla enää kauaa, mutta miettikää jälkeläisiänne.

Sinunkin lapsenlapsesi tulevat miettimään, kuinka tyhmiä hänen isovanhempansa olivat, kun eivät tehneet asialle mitään, vaikka se olisi ollut silloin vielä mahdollista.

Essi Rahunen

Joensuun Normaalikoulun lukio

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa