Sunnuntai, 20.10.2019 
Kasperi, Kauno
Mielipide

Mielipide: Miksi lapseni sairaskertomuksen alussa täytyy aina ensimmäisenä mainita "kehityvammainen"?

  • Lukijan kirjoitus
Kuvituskuva Kuvituskuva

Mielipidepalstalla nimimerkin ”Järkyttynyt vanhempi” kirjoitus herätti minussa monia kysymyksiä, joita läheisestäni huolta pitävänä olen joutunut pohtimaan. Korostan aina, että lapseni on ihminen, joskus asiakas tai potilas sairaalamaailmassa, mutta hän ei ole se joku kehitysvammainen.

Hänen yksi erityispiirteensä on kehitysvamma, mutta sen ohella hänellä on paljon piirteitä, joista moni saisi ottaa oppia. Kehitysvamma ei saa määrittää hänen ihmisarvoaan ja sen myötä sitä, kuinka häntä sairaanhoidossa kohdellaan.

Perustuslakikin määrittelee sen, että ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Silti olen usein lukenut potilaskertomuksen alkusanoina ”kehitysvammainen” ja sitten vasta asian, joka on ollut tutkimuksen tai toimenpiteen aihe.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Niin sanotun tavallisen ja sen ”kehitysvammaisen” aukot, ulokkeet ja muut elimet ovat hyvinkin samanlaisia, joten luulisi tutkimusten ja hoidon tarpeen olevan samanlaista.

Onneksi on asiantuntijoissa niitäkin, joita kehitysvamma ei ole sokaissut, vaan diagnoosi ja toimenpiteet on kirjattu ensin ja sitten vasta mainitaan kehitysvammasta. Olennaisinta on ollut hoidettavana ollut sairaus.

Antaako sana kehitysvammainen sanelun alussa antaa kenties seuraavalle potilastietoa tutkivalle ikään kuin luvan kohdella potilasta eri tavalla? Hoitohenkilökunta tulee joskus potilaan ”iholle” liian  kovin ottein ikään kuin hän olisi tunnoton ja tunteeton, se joku kehitysvammainen.

Vammaisuutta on kovin monenlaista, ja asennevammaisuus lienee yksi vammaisuuden muoto vaikeammasta päästä. Sehän voi olla periytyvää, ja se myös tarttuu.

Taas kerran istuimme läheiseni kanssa keskussairaalan poliklinikalla. Vastapäisellä penkillä istui kaksi henkilöä sinisissä virkapuvuissa. He ovat saattajia kuten minäkin, minä omaisen roolissa ja he viranomaisina. Kun heidän saatettavansa alkoi kertoilla edesottamuksistaan, tajusin, mistä oli kysymys.

 Läheiseni potilaskertomus alkoi tuonkin poliklinikkakäynnin jälkeen sanoin ”määrittämätön kehitysvamma”. Mietin, kirjataanko kahden saattajan kanssa sairaalakäynnillä olleen henkilön tilanteessa esille tullut erityispiirre. Alkoiko hänen potilaskertomuksensa esimerkiksi sanoilla kriminaalinen? Se saattaisi olla paljon olennaisempi tieto kuin läheiseni kehitysvamma.

Se, jolla on kehitysvamma yhtenä erityispiirteenä, maksaa joka kerta sairaalassa käydessään tiettyyn rajaan asti poliklinikkamaksun, kuljetuksen omavastuuosuuden ja erilaiset toimenpidemaksut omasta eläkkeestään. Saattaja, jos hän on omaishoitaja, saa saattokeikastaan mahdollisesti 0,50–0,60 euroa tunti.

Entä se, joka tarvitsee sairaalareissulle kaksi viranomaissaattajaa ja yhteiskunnan järjestämän kuljetuksen ilman omavastuuosuutta? Esitetäänkö hänen kaltaisilleen jättämistä tehohoitojen ja muiden vaativien toimenpiteiden ulkopuolelle tai ehkä elvytyskieltoa?

Perustuslain mukaan ketään ei saa asettaa ilman hyväksyttävää syytä eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Hyvät tavat kaunistavat

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa