Sunnuntai, 20.10.2019 
Kasperi, Kauno
Mielipide

Mielipide: Kiusaaminen on saatava loppumaan jokaisessa koulussa

  • Lukijan kirjoitus
  • Jarno Artika
Koulukiusaamiseen puuttuminen on aikuisten yhteinen velvollisuus, mielipidekirjoittaja toteaa. Koulukiusaamiseen puuttuminen on aikuisten yhteinen velvollisuus, mielipidekirjoittaja toteaa.

Meinasin laulaa karaokessa laulun ”Sellaista elämä on”, mutta edesmennyt 15-vuotias nousi mieleen. Tuli pala kurkkuun, kun olisi pitänyt laulaa, että ”Sinä kulkija kuustoistavuotias, mikä särki sun sisimpäsi, sekö leikkinyt on sinun tunteillas jolla lämmin on pelkästään käsi...”

Kuvottaa, ärsyttää, suututtaa... Miksi tästä pitää puhua ja puhua ja puhua varmaan maailman tappiin saakka?

Kiusaamiseen pitää tulla nollatoleranssi, sitä ei pidä sietää yhtään! Kiusaajat erityisluokille, toisistaan pitävät lapset samoihin ryhmiin. Koti, koulut ja kolmas sektori, yhdistykset ja urheiluseurat yhteistyöhön!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ei voi olla niin, että omat lapsemme tuovat vuodesta toiseen kotiin kertomuksia, miten jotain yhtä ja samaa lasta kiusataan koulussa, ja kiusaaminen jatkuu urheiluseuran harkoissa ohjaajien ja vanhempien silmien alla.

Kukaan ei näytä ymmärtävän, mistä on kysymys! Eikä tämä yksi ole varmasti ainut, jota kiusataan.

Sitä vanhempaa tai opettajaa, joka edes vähän ajattelee tässä kohdassa, että ”ketä muka kiusataan”, kehotan avaamaan silmäsi, pesemään korvasi ja juttelemaan lasten kanssa. Sieltä voi tulla uskomattomia asioita kuultavaksesi, kun vain jaksat kysellä ja kuunnella.

Kertoipa lapsi mitä tahansa, niin aikuisten pitää mennä, olla, aistia ja nähdä, mitä silmien alla oikeasti tapahtuu. Opettajat ja seuravalmentajat/ohjaajat ovat tietysti aitiopaikalla.

Vaikka kaikki opettajat välitunnilla ulos, jos se lopettaa koulussa kiusaamisen.

 

Ei voi olla oikein, että kiusatulle luetellaan keinoja, miten kestää kaiken kiusaamisen. Eivätkä puheet kiusaamisen ”joskus loppumisesta” ja kannustamisesta olemaan vahva auta lasta pätkääkään.

Voisin minäkin neuvoa, että ole vahva, hanki voimaa ja vedä kiusaajia turpiin niin kuin minäkin tein peruskoulussa aikoinani. Kiusaajat saivat sitä, mitä kerjäsivät.

Monesti ajatellaan, että kouluilla olisi keinonsa kiusaamisen kitkemiseksi, jos niitä olisi ”varaa” käyttää. Koulukiusaamisen seurauksia ei voida rahassa mitata.

Vaikka kaikki opettajat välitunnilla ulos, jos se lopettaa koulussa kiusaamisen.

Koulukiusaaminen on henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Se ei ole vahinko eikä sallittavaa läppää, vaan suunnitelmallista ja toistuessaan lasta traumatisoivaa, mikä voi johtaa pahimmillaan elämänhallinnan ja elämisen ilon katoamiseen.

Kiusaaminen on saatava loppumaan ja kaikkia sallittuja keinoja käytettävä. Elleivät varoitukset ja keskustelut auta, kiusaaja voidaan erottaa määräajaksi.

Kolmen suloisen lapsen isä

Karjalainen julkaisee mielipidekirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa