Torstai, 28.5.2020 
Alma
Tykkimiehen linnut

Pikkusinisiipiä on Lehmossa edelleen jäljellä

  • Hannu Kauhanen

Viime ja toissa kesänä tehtyjen Lehmon Soralan soramontun pikkusinisiipien rakennustyömaan alta siirtojen jälkeen elettiin jännityksessä. Kuinkahan tässä nyt mahtaa käydä? Pikkusinisiipiä siirrettiin toissa kesänä jäljelle jääviin elinympäristöihin yli tuhat ja viime vuonnakin 790.

Tänä kesänä sitten Kontiolahden kunnalle asian tiimoilta töitä paiskiva Marko Heinonen seurasi tilannetta jälleen paikan päällä muutaman viikon ajan toukokuun lopussa ja kesäkuussa. Heinonen onnistui siirtämään vielä 104 yksilöä alueen lounaiskulmalla olevalta rinteeltä pienille suojelualueille, pulkkamäkeen ja yhdelle kukkulalle alueen länsilaidalla. Siirrot hän teki viitenä eri päivänä.

Siirtojen lisäksi Heinonen laski perhosia linjalaskentametodilla muutaman viikon ajan samoin viitenä eri päivänä. Summaksi tuli 242 yksilöä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Määrät ovat toki tuntuvasti pienempiä kuin kahtena edellisenä kesänä kiitos alueelle tulevien asuinrakennusten alkaneen rakentamisen vuoksi. Soralan pohjalla pikkusinisiivet eivät tule enää elämään näiden töiden ja rakennusten vuoksi, ja siksipä siirtoratkaisuun päädyttiin.

Elokuussa Heinonen aikoo kerätä pikkusinisiiven ravintokasvin idänkeulankärjen siemeniä jäljellä olevilta kasvupaikoilta ja siirtää niitä samoihin paikkoihin kuin perhosiakin.

Nyt on toivottava, että heinäkuun kelit lämpiävät ja että toukat saavat tarpeeksi ravintoa. Ja sitäkin, ettei kylmää jaksoa satu toukkavaiheeseen kahtena vuotena peräkkäin.

Pikkusinisiipiä on siis edelleen Lehmossa jäljellä, joten pitää toivoa parasta. Mutta jännityksessä tässä eletään yhä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa