Sunnuntai, 31.5.2020 
Helka, Helga
Tykkimiehen linnut

Kuinka niitty-yökkönen liittyy Höytiäisen järvenlaskuun?

  • Hannu Kauhanen

Höytiäisen massiivisesta ja huolimattomuudesta johtuneesta järvenlaskusta tulee tänään 3. elokuuta kuluneeksi 160 vuotta.

Aiheesta on iso juttukokonaisuus tämän päivän Karjalaisessa.

Järvenlaskulla oli lukuisia isoja seurauksia, kuten Höytiäisen kanavan suiston lintukeitaan, Polvijärven kunnan ja Puntarikosken syntyminen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Järvenlaskun ansiosta etenkin Polvijärvelle muodostui ajan saatossa tuottoisia heinäkasvustoja. Heinää myytiin muualle ja Polvijärven kyläpahanen kasvoi sekä vaurastui.

1920-luvulla tuli kuitenkin kaksi katovuotta. Ne aiheutti pikkuruinen perhonen, niitty-yökkönen, jota silloin niittymadoksi kutsuttiin. Yökkösen toukat söivät luonnonheinikot mustiksi, ja rehusato tuhoutui.

Niitty-yökkönen, jonka aikuinen yksilö on tuossa kuvassa soihtunauhuksen kukinnolla, on tähän aikaan ehkä runsain perhosemme. Niitä saattaa lennellä öisin ja aamuisin hyvällä luontopihalla jopa satoja. Suurempaa tuhoa ne eivät kuitenkaan 1920-luvun tapaan aiheuta.

Kuten monet yöperhosemme, niitty-yökkönenkin on kaunis olento, kun sitä tarkemmin katsoo. Luonnon monet pienet yksityiskohdat osaavat olla lumoavia, kuten vaikkapa tuo niitty-yökkönen.

1920-luvun heinätuhoista huolimatta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa