Keskiviikko, 3.6.2020 
Viola, Orvokki
Tykkimiehen linnut

Taigauunilintu oli harmaan torstaiaamun iloinen yllätys

  • Hannu Kauhanen

Tänään torstaiaamuna hieman kello 8:n jälkeen ulkorappusille astuessa katse tavoitti heti omenapuussa liikahdelleen pikkuruisen, vihreän oloisen linnun.

Jo ensisilmäyksellä mieleen tuli taigauunilintu. Määritys käytännössä varmistui, kun lintu päästi pari kolme kertaa lajityypillisesti korkean ja melko kuuluvan, loppua kohti nousevan "tsyii"-äänen.

Äkkiä sisältä kiikarit  ja kamera (saisivat olla aina kaulassa, kun tuonne pihalle menee) ja takaisin ulos. Nyt lintu oli siirtynyt omenapuista vasemmalle syreeniin, jossa se näytti jatkavan hyönteisjahtia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aamu oli harmaa ja valoton. Taigauunilintu oli pensaassa jatkuvassa liikkeessä, lennähteli oksasta toiseen. Kuvaaminen oli hyvin vaikeaa, eikä automaatiitarkennusta voinut käyttää, kun lehvästöä ja muuta taustaa oli aivan liikaa.

Käsivaralla piti yrittää tarkentaa, mutta kuten yllä olevasta kuvastakin näkee, vaikeaa se oli. Suurimmassa osassa ruutuja ei näkynyt lintua ollenkaan. Muutamassa se oli, ja tuo kuva oli vähiten huono.

Siinä se nyt kuitenkin on. Aamulla linnusta tieto ensin Whatsapp-ryhmään  P-K:n Linnut ja sitten myöhemmin myös Lintutiedotukseen.

Pian tiedottamisen jälkeen puhelin soi. Asialla oli Matti Kapanen, joka kysyi, voisiko lintua käydä bongaamassa, kun oli vaimonsa Liisan kanssa jo retkellä ja tässä lähellä.

Totta kai, tervetuloa. Mattia ja Liisaa odotellessa lintu kuitenkin katosi, eikä sitä enää nähty. Muutaman kerran sen ääni vaikutti kuuluvan puiston puolella, mutta varmistusta ei saatu.

Kapaset olivat menossa Höytiäisen kanavan suistolle. Tuli todettua, että ehkä samanlainen löytyy sieltä.

Ja niinpä alle tunnin kuluttua tuli viesti, että he olivat havainneet lajin suiston parkkipaikalla. Lintua eivät nähneet, mutta nyt sen uskalsi määrittää pelkän äänen perusteella.

Taigauunilinnut vaeltavat Suomeen syksyisin idästä. Niitä havaitaan joka vuosi myös maakunnassa, ei kuitenkaan isoja määriä. Taigauunilinnun kohtaaminen piristää aina. Tältä syksyltä maakunnasta taitaa olla vasta kolme havaintoa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa