Torstai, 28.5.2020 
Alma
Urheilu

Tokion olympialaisten lykkääminen on hyväksi urheilijoiden mielelle, sanoo yleisurheilupomo Coe – olympialaiset kisataan todennäköisesti heinä–elokuussa 2021

  • STT
Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtajan Sebastian Coen mukaan odotettu päätös Tokion olympialaisten siirtämisestä ensi vuoteen oli hyvä ratkaisu urheilijoiden mielen kannalta. Coe kertoi ajatuksistaan Talksport-kanavalle, minkä pohjalta asiasta uutisoi muun muassa BBC.

–  Emme halunneet, että urheilijat ovat tilanteessa, missä heidän täytyy vastustaa hallituksen neuvoja ja ehkä jopa rikkoa lakia, Coe kertoi.

–  Halusimme heidät mahdollisimman nopeasti pois tällaisesta henkisestä myllerryksestä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eri lajien urheilijat ovat joutuneet soveltamaan harjoitteluaan, eikä aika ole ollut otollisin olympialaisiin valmistautumiselle. Ulkomaille suuntautuneet leirit ja kaikki kilpailut on peruttu koronaviruksen vuoksi, minkä lisäksi kokoontumista on rajoitettu useimmissa maissa.

Vielä viime viikolla urheilijat valmistautuivat poikkeusoloissa heinä-elokuun taitteen olympialaisiin. Peli puhallettiin poikki tiistaina, jolloin Kansainvälinen olympiakomitea kertoi kisojen lykkäämisestä. Tämän hetken tiedon mukaan kisat järjestetään vuoden 2021 kesän loppuun mennessä.

Esimerkiksi yleisurheilupiireissä lopullinen ratkaisu otettiin vastaan helpottuneina.

–  Tässä tilanteessa urheilu on syytä jättää taka-alalle, Coe painotti.

Lykkäystä liki tasan vuosi

Tokion kesäolympialaiset järjestetään ensi vuonna todennäköisesti samana ajankohtana kuin ne oli tänä vuonna tarkoitus pitää.

Japanin yleisradioyhtiö NHK kertoo lähteisiinsä nojaten, että Tokion kisojen järjestelykomitea on kallistumassa heinä–elokuun 2021 kannalle. Olympialaisten avajaispäivä olisi 23. heinäkuuta, kun sen oli alun perin tarkoitus olla tänä vuonna 24. heinäkuuta.

Kisat päättyisivät 8. elokuuta 2021.

Kansainvälinen olympiakomitea ja japanilaiset kisajärjestäjät ilmoittivat alkuviikosta, että Tokion olympialaiset siirtyvät koronaviruspandemian takia ensi vuoteen. KOK:n mukaan kisat pidetään viimeistään kesällä 2021, mutta sitä aikaisempi ajankohtakin olisi mahdollinen.

Asahi Shimbun -sanomalehden mukaan Yoshiro Morin johtama kisaorganisaatio keskustelee parhaillaan KOK:n kanssa päivämääristä. Lauantaina Mori kertoi Japanin televisiossa, että jonkinlainen ratkaisu saadaan aikaan viikossa.

Kevät olisi helpotus maratoonareille

Jotkin kansainväliset lajiliitot ovat kannattaneet kisojen pitämistä keväällä, koska Tokiossa ei silloin ole niin kuuma. Asia sai lisäpontta, kun Tokion kuvernööri Yuriko Koike esitti perjantaina idean kisojen järjestämisestä viileämpänä ja vähemmän kosteana vuodenaikana kuin mitä Tokion loppukesä yleensä on.

Koike muistutti, että kevät olisi miellyttävämpi ajankohta maratonin ja muutaman muun lajin kannalta. Keväällä maratonin järjestäminen olisi mahdollinen Tokiossa, mutta loppukesästä se pitäisi juosta Sapporossa, minne KOK jo ehti myöntää olympiamaratonin järjestämisen tälle vuodelle.

Olympialaisten siirtyessä eteenpäin, tämäkin suunnitelma voi vielä muuttua.

Kevät voisi olla sään puolesta inhimillisempi aika järjestää olympialaiset, mutta kisojen pitäminen kesällä antaisi kuitenkin enemmän aikaa viruksen nujertamiseen ja kisajärjestelyihin.

Japanilaishotellit kärvistelevät asiakaspulassa

Tokion olympialaisten siirtäminen myöhempään ajankohtaan on kova isku Japanin hotelleille ja koko matkailualalle, kun ala on jo valmiiksi vaikeuksissa koronaviruksen muiden seurauksien vuoksi.

Monet hotellit tuntevat jo nyt kassavirrassaan koronaviruksen seuraukset. Olympialaisten odotettiin korjaavan kassavirtaa, mutta niiden tuoma apu siirtyy ensi vuoteen.

–  Tämä on meille valtava shokki. Monien hotelliemme myynti on jo pudonnut puoleen turismin hiljentymisen vuoksi. Tämä ei koske vain ulkomailta tulevia matkustajia vaan myös Japanin sisäistä matkustamista, Tokyo Hotelsin ja Ryokans Associationin pääsihteeri Shigemi Sudo kommentoi tilannetta.

–  Monet huonevaraukset on peruttu, ja tässä tilanteessa niitä on vaikea täyttää uusilla varauksilla, Sudo sanoi.

Tokion keskustassa sijaitseva Imperial Hotel oli loppuun varattu olympialaisten ajaksi. Jo ennen olympialaisten siirtämistä hotelli tiesi, että vuodesta tulee vaikea turismin hiipumisen vuoksi. Hotelli on madaltanut tässä kuussa päättyvän tilikautensa nettotulosennustetta 37 prosentilla.

Japanin matkailuviraston mukaan maan hotelleihin tehtyjen varausten määrä on vähentynyt jopa 90 prosenttia viime vuoden maalis–huhtikuuhun verrattuna.

Matkailuvirasto saa hätääntyneitä puheluita kaikkialta maasta.

–  Yleisimmät yhteydenotot liittyvät kassavirtavaikeuksiin ja työvoiman ylläpitämiseen, virastosta kerrottiin uutistoimisto AFP:lle.

Lähteenä muun muassa AFP.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa