Torstai, 9.7.2020 
Jasmin, Jade, Nanna
Kotimaa

Muistatko tätä: 60 metriä siltarakennetta karkasi jokeen - kuvagalleria

  • Karjalainen
  • Sakari Lindell
Pekkalan siltarakenne pääsi karkaamaan veteen rakennusvaiheessa vuonna 1982. Pekkalan siltarakenne pääsi karkaamaan veteen rakennusvaiheessa vuonna 1982.

Kesäkuun viimeinen aamu vuonna 1982 Joensuussa. - Ukkosenjyrinän kaltainen ääni kuului kello 8.15 Pekkalan sillan rakennustyömaalta.
  
Ääni syntyi, kun 60 metriä erikoisteräksestä valmistettua siltarakennetta pääsi karkaamaan asennusvaiheessa, ja yli puolen miljoonan kilon voimalla painui Pielisjokeen, kirjoitti Karjalainen seuraavana päivänä (1.7.1982).

Onnettomuus sattui, kun siltapalkkia työnnettiin sähkömoottorin avulla paikalleen. Lehdessä kerrottiin, että ilmeisesti metallin väsymisen takia siltapalkki alkoikin liukua taaksepäin, taipui toisesta päästään ja palkin toinen pää putosi jokeen. Myöhemmin syyksi on sanottu rakennusvirhettä.

Turman sattuessa siltarakenteen päällä oli hitsaaja, joka oli juuri lähdössä kahvitauolle. Hän lensi veteen, mutta ei loukannut itseään. Toinen rakentaja putosi rakennustelineeltä, ja hän selvisi kolhuilla.
Sortuminen sattui sillan Karsikon puoleisessa päässä. Onnettomuus viivästytti rakentamista ja siirsi 453 metriä pitkän sillan valmistumisen seuraavaan kesään.

Kuvagallerian kuvissa hitsaaja Jukka Nikamaa, joka oli oli siltapalkin päällä sen pudottua veteen,  työmaavalvoja Olavi Jäsberg ja työsuojelupiirin päälikkö Pentti Finnilä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi