Tiistai, 15.10.2019 
Helvi, Heta
Kotimaa TILAAJILLE

Ylivelkaantuminen: Tonnin tuloilla jopa 100 000 euroa lainaa

  • Anna Tenhu
  • Marko Puumalainen
Pohjois-Karjalassa monen asukkaan nettovarat ovat kuukaudessa tuhat euroa, joka koostuu eläkkeestä ja esimerkiksi asumislisästä.  Kun siitä vähennetään asumisen ja elämisen kulut,  jää mahdollisten velkojen hoitamiseen nolla euroa. Pohjois-Karjalassa monen asukkaan nettovarat ovat kuukaudessa tuhat euroa, joka koostuu eläkkeestä ja esimerkiksi asumislisästä. Kun siitä vähennetään asumisen ja elämisen kulut, jää mahdollisten velkojen hoitamiseen nolla euroa.

Suomalainen maksumoraali on korkea. Lääkkeet jätetään hakematta ennemmin kuin velat maksamatta. Pohjois-Karjalassa oli viime vuonna yli 8 000 ulosottovelallista, mutta talous- ja velkaneuvonnassa asiakaskontakteja on vain 247 kappaletta.

Syyskuun alusta voimaan tullut lainojen 20 prosentin korkokatto ei auta enää heitä, jotka ovat ylivelkaantuneet liian helpolla lainarahalla. Liian helpolla lainarahalla tarkoitetaan esimerkiksi netin kautta otettavia vakuudettomia kulutusluottoja, joiden todelliset vuosikorot ovat olleet lähes vapaasti rahoitusyhtiöiden ja luotonmyöntäjien säädeltävissä.
Tutustu 5e viisi viikkoa Lue juttu hintaan 0,95 eur

Voit lukea tämän artikkelin, jos olet Karjalaisen tilaaja.


  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa