Maanantai, 6.7.2020 
Esa, Esaias
Maakunta

Vartiointiliikkeen omistaja varasti Joensuun kahdesta Citymarketista liki 30 000 euron edestä rahaa ja tavaraa, lavasti murron omaan kotiinsa ja vei mökeiltä mönkijöitä

  • STT

Vartiointiliikkeen omistaja varasti kaupoista tavaraa ja käteistä rahaa yhteensä liki 30  000 euron edestä Joensuussa, käy ilmi Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden maanantaina antamasta tuomiosta.

Lisäksi mies teki oikeuden mukaan murtosarjan kesämökkeihin sekä yritti huijata vakuutusyhtiöltä yli 10  000 euroa lavastamalla murron omaan kotiinsa.

Parikymppinen mies oli osaomistajana vartiointiyrityksessä, jossa myös työskenteli vartijana. Oikeuden mukaan mies meni kauppoihin elektronisella avaimella yöaikaan ja varasti muun muassa elektroniikkaa sekä käteistä rahaa kauppojen pohjakassasta, peliautomaateista ja rahanvaihtokoneesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rikosten kohteena oli kaksi joensuulaista Citymarketia, ja rikokset jatkuivat tammikuusta 2017 syyskuuhun 2018.

Yhtiökumppani tunnisti miehen videolta

Miehen osin omistama vartiointiyritys ylläpiti elektronisten avainten avainkohtaisia tietoja. Miehen yhtiökumppani kertoi oikeudessa, että mies oli ottanut yhden elektronisista avaimista ja muuttanut sen nimettömäksi.

Samaisella avaimella oli käyty lukuisia kertoja kaupoissa sellaiseen aikaan, kun vartijalla tai kenelläkään muullakaan ei olisi pitänyt olla niihin asiaa.

Oikeuden mukaan mies kytki myymälöissä valvontakameroita pois päältä tai käänsi ne vääriin suuntiin. Miehestä saatiin kuitenkin joitain tallenteita, joista yhtiökumppani tunnisti tämän kävelytyylin ja ruumiinrakenteen. Yhtiökumppanin mukaan asiasta "ei ollut epäilystä".

Nettihakuja lukkojen murtamisesta

Miehen syyllisyydestä löytyi runsaasti muutakin näyttöä. Mieheltä takavarikoitiin muun muassa myymälöistä vietyjä kassakaapin avaimia, varashälyttimen poistajia, hälyttimiä ja kassalippaan avaimia.

Miehen puhelimesta ilmeni, että hänellä oli ollut myynnissä tavaroita, joita hävikkilistausten mukaan myymälöistä oli kadonnut. Lisäksi mieheltä löytyi muistivihko, johon hän oli listannut sivukaupalla kadonneita tavaroita hintoineen.

Puhelimesta paljastui myös, että mies oli tehnyt useita nettihakuja, jotka koskivat erilaisten lukkojen avaamista tai murtamista, kassakaapin koodin tulkintaa, hälytysjärjestelmien ohittamista, tiirikointisettien tilaamista ja arpojen varastamista.

Lisäksi mies oli yllättäen syyskuun 2018 alussa maksanut pois vuokrarästejään liki 1  700 euroa. Vuokranantaja löysi postilaatikostaan muovitaskun, jossa oli lähes 1  700 euroa 20 euron seteleinä.

Mies myös osti 1  500 euron auton, jonka maksoi 20:n ja 50 euron seteleinä. Lisäksi häneltä takavarikoitiin kiinniotettaessa huomattava määrä 20:n, 10:n ja viiden euron seteleitä.

Lavasti murtojäljet kellarin ikkunaan

Mies tuomittiin myös useista loma-asuntoihin kohdistuneista murroista syksyllä 2018. Murrot tapahtuivat muutaman päivän aikana syyskuun alussa Joensuussa.

Oikeuden mukaan mies varasti mökeiltä muun muassa mönkijöitä, pieniä työkoneita ja työkaluja. Osa varastetusta omaisuudesta löytyi miehen hallusta.

Mökkimurtojen jälkeen mies jäi kiinni ja istui tutkintavankeudessa yli kaksi kuukautta. Muutama päivä vapautumisensa jälkeen mies teki vakuutusyhtiölle vahinkoilmoituksen, jonka mukaan hänen asuntoonsa oli murtauduttu ja sieltä oli varastettu muun muassa elektroniikkaa ja käteistä rahaa yli 10  000 euron arvosta.

Mies kirjasi vahinkoilmoitukseen, ettei asunnossa ollut murtojälkiä. Kun vakuutusyhtiö hylkäsi korvaushakemuksen murtojälkien puuttumisen vuoksi, mies kertoikin löytäneensä jälkiä kellarin ikkunasta. Oikeus ei tätä kuitenkaan uskonut, vaan katsoi, että mies lavasti jäljet korvauksia saadakseen.

Varasti Punaisen Ristin perävaunun

Vielä helmikuussa 2019 mies syyllistyi oikeuden mukaan kahteen varkauteen. Hän vei toisen miehen kanssa Joensuussa sijaitsevalta mökiltä mönkijän ja moottorisahan sekä parkkipaikalta Punaisen Ristin perävaunun.

Mies tuomittiin yhteensä 11 syytekohdasta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen. Oikeus katsoi, että kauppoihin kohdistunut törkeä varkaus puolsi rangaistuksen tuomitsemista ehdottomana. Miehellä ei kuitenkaan ollut aiempaa rikosrekisteriä ja hän oli tutkinnan aikana vangittuna yli kaksi kuukautta.

–  Varsinkin viimeksi mainittu seikka huomioon ottaen rangaistus voidaan tuomita ehdollisena ja ilman ehdollisen rangaistuksen ohessa tuomittavaa yhdyskuntapalvelua, oikeus katsoi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi