Torstai, 9.7.2020 
Jasmin, Jade, Nanna
Kotimaa

Kaksi 17-vuotiasta tyttöä kuoli ja yksi samanikäinen loukkaantui vakavasti henkilöauton ulosajossa Jalasjärvellä – kuljettajalla ajokortti

  • STT
Pelastuslaitoksen henkilökunta raivasi onnettomuuspaikkaa aikaisin keskiviikkona. LEHTIKUVA / KARI LÖFHJELM Pelastuslaitoksen henkilökunta raivasi onnettomuuspaikkaa aikaisin keskiviikkona. LEHTIKUVA / KARI LÖFHJELM
Kaksi 17-vuotiasta tyttöä kuoli henkilöauton ulosajossa myöhään tiistaina Kurikan Jalasjärvellä Etelä-Pohjanmaalla. Kolmas ajoneuvossa ollut 17-vuotias tyttö loukkaantui vakavasti. Autossa olleet olivat paikkakuntalaisia.

Poliisin mukaan kuljettaja oli menettänyt ajoneuvon hallinnan. Auto päätyi kulkusuunnassa tien vasemmalle puolelle ja törmäsi sähkötolppaan. Kaikilla autossa olleilla oli turvavyöt kiinni.

Tutkinnanjohtaja Jari-Matti Marttala ei ota tässä vaiheessa tutkintaa kantaa, onko henkiin jäänyt auton kuljettaja vai matkustaja. Marttalan mukaan 17-vuotiaalla kuljettajalla oli ajokortti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Häntä ei epäillä kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, Marttala sanoo STT:lle.

Poliisi tutkii asiaa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuolemantuottamuksena.

Onnettomuuspaikalla jyrkkä kaarre

Onnettomuus tapahtui hieman ennen puoltayötä valtatie 3:lla Ahonkylässä. Poliisin mukaan tapahtumahetkellä tien pinta oli märkä ja lämpötila kolme astetta.

Onnettomuuspaikalla tiessä on jyrkästi oikealle kaartuva kurvi.

–  Se ei ole vaarallisen jyrkkä, mutta voi yllättää koska edeltävä tieosuus on monen kilometrin matkalta suora, Marttala sanoo.

Tieosuudella on 80 kilometrin tuntirajoitus.

Marttalan mukaan silminnäkijöitä itse tapahtumalle ei ole. Poliisi ei ole vielä päässyt puhuttamaan loukkaantunutta henkilöä eikä poliisilla ei ole tarkempaa tietoa hänen vammojensa asteesta, tutkinnanjohtaja kertoi iltapäivällä kello kolmelta.

–  Odotamme ensin, että hän on sellaisessa kunnossa, että voimme puhua johdonmukaisesti.

Kortin saa poikkeusluvalla yhä useampi 17-vuotias

17-vuotias voi saada B-luokan ajokortin ikäpoikkeusluvalla. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom voi myöntää poikkeusluvan, jos nuorella on ajokortin hankkimiseen "erityisiä syitä". Syyt voivat olla esimerkiksi pitkä matka kouluun, töihin tai säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastukseen.

Ennen viime vuoden heinäkuussa voimaan astunutta ajokorttilain muutosta syiden piti olla painavia. Silloin poikkeuslupia myönnettiin alle kymmenen vuodessa. Muutoksen jälkeen lupia on myönnetty kokonaisuudessaan noin 10  500. Hakemuksia on myös jonossa noin 3  000.

Ikäpoikkeusluvalla ajokortin suorittavat käyvät läpi samat teoria- ja ajokokeet kuin kaikki muutkin.

Erityisasiantuntija Henna Antila painottaa, että alaikäiset hakevat lupaa huoltajiensa luvalla.

–  Huoltaja tuntee lapsensa ja tietää, onko tämä valmis liikenteeseen, Antila sanoo.

Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen alleviivaa sitä, ettei 17-vuotiaita voi pitää ikänsä puolesta huonoina kuskeina.

–  Se on totta, että kokemattomalla kuskilla on selkeästi korkeampi riski onnettomuuksiin kuin kokeneella kuljettajalla, mutta se ei katso ikää, Tarvainen sanoo.

Liikenneturvalla ei ole tilastoja poikkeusluvalla ajoluvan saaneille tapahtuneista onnettomuuksista, koska ne kasataan vuosikohtaisesti.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi