Torstai, 9.7.2020 
Jasmin, Jade, Nanna
Kotimaa

Yön uutiskooste: Britannia pyysi EU:lta brexitin lykkäämistä, Turkki kehottaa Yhdysvaltoja käyttämään vaikutusvaltaansa kurdijoukkoihin

  • STT
  • Lehtikuva

Britannia pyysi EU:lta brexitin lykkäämistä - pääministeri Johnson jätti pyynnön allekirjoittamatta 

Britannian hallitus on lähettänyt brexitin lykkäysanomuksen EU:lle, tviittaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Tusk kertoi alkavansa nyt kysellä EU-johtajilta, miten pyyntöön reagoidaan.

Pääministeri Boris Johnsonin esikunnan mukaan pääministeri ei allekirjoittanut lähettämäänsä anomusta. Johnson on ollut haluton pyytämään lykkäystä, mutta Britannian parlamentin lauantain äänestys käytännössä pakotti hänet tekemään niin.

Johnson lähetti EU:lle samassa yhteydessä toisenkin kirjeen, jossa hän sanoo, että brexitin lykkääminen olisi virhe. Tämän kirjeen Johnson allekirjoitti.

EU:sta on viestitty aiemmin vahvasti, että lykkäys myönnetään, jos Britannia sitä pyytää.

 

Turkki kehottaa USA:ta käyttämään vaikutusvaltaansa kurdijoukkoihin

Turkki kehottaa Yhdysvaltoja käyttämään vaikutusvaltaansa, jotta Pohjois-Syyrian kurdijoukot vetäytyvät rajan tuntumasta. Asiaa kommentoi presidentti Recep Tayyip Erdoganin edustaja.

Turkki ja Yhdysvallat sopivat torstaina viisipäiväisestä tulitauosta Turkin haltuunsa saamille alueille.

Tulitaukosopimuksen ehtona oli, että kurdit vetäytyvät rajan tuntumasta alueelta, jolle Turkki haluaa perustaa turvavyöhykkeen.

Presidentin edustaja kuitenkin sanoo, ettei Turkki ole miehittämässä naapurimaansa alueita. (Lähde: AFP)

 

Chilen pääkaupunkiin julistettiin öinen ulkonaliikkumiskielto

Chilen pääkaupunkiin Santiagoon on julistettu öinen ulkonaliikkumiskielto väkivaltaiseksi äityneiden mielenosoitusten takia. Maan turvallisuusviranomaisten mukaan ulkonaliikkumiskielto alkaa sunnuntaina aamuyhden aikaan.

Mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen poliisin ja sotilaiden kanssa. Kahakoiden seurauksena maahan julistettiin hätätila, mutta se ei ole toistaiseksi rauhoittanut tilannetta.

Kipinä mielenosoituksille syntyi metrolippujen ja muun julkisen liikenteen hinnankorotuksista. Tyytymättömyyden taustalla on kuitenkin laajempi huoli maan taloudesta ja toimeentulosta. (Lähde: AFP)

 

Sveitsi valitsee tänään uudet kansanedustajat

Sveitsissä äänestetään tänään parlamenttivaaleissa. Jaossa ovat kaikki 200 parlamentin alahuoneen ja 46 parlamentin ylähuoneen eli senaatin paikkaa.

Mielipidemittausten mukaan vihreä koalitio on kasvattanut suosiotaan. Suurinta kannatusta mielipidemittaukset ennustavat kuitenkin maahanmuuttovastaiselle, kansallismieliselle SVP-puolueelle. Viime parlamenttivaaleissa SVP sai peräti 29,4 prosenttia äänistä.

Valtaosa sveitsiläisistä äänestää vaaleissa etukäteen internetissä tai postitse. (Lähde: AFP)

 

Libanonissa kristillinen puolue sanoo lähtevänsä hallituksesta jättimielenosoitusten seurauksena

Libanonissa kristillinen puolue aikoo lähteä hallituksesta mielenosoitusten seurauksena. Asiasta kertoo Lebanese Forces -puolueen johtaja Samir Geagea.

Libanonissa on osoitettu kolmatta päivää mieltä hallituksen kaavailemia veronkorotuksia vastaan. Protestien taustalla on myös laajempaa turhautumista Libanonin korruptioon ja poliittiseen järjestelmään.

Geagean mukaan puolue on vakuuttunut siitä, että hallitus ei pysty ottamaan tarvittavia askeleita tilanteen pelastamiseksi. (Lähde: AFP)

 

Kehno ajosää vaivaa aamulla Pohjois-Pohjanmaan tienoilla

Lumi- ja räntäsateet heikentävät ajokeliä aamulla Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Lapin puolella Koillismaan lähikunnissa. Ajosää kuitenkin paranee Ilmatieteen laitoksen mukaan jo aamupäivällä, kun sateet päättyvät.

Länsilounaasta on lipumassa Etelä-Suomeen päivän mittaan uusia sateita. Ne saadaan vetenä, joten ajosää pysyy kelvollisena.

Lapissa voi olla iltapäivällä aurinkoista.

Etelässä lämpötila pysyy tänäänkin vuodenaikaan nähden korkeana, kymmenen asteen tienoilla. Lapissa on lähiöinä pakkasta jopa 15 astetta ja mittarilukemat pysyvät pakkasella päivälläkin.

 

Kaikki suomalaiset osuivat, kun Dallas katkaisi tappiokierteensä

Dallas Stars on saanut suomalaispelaajiensa avulla tappioputkensa poikki jääkiekon NHL:ssä. Viisi edellistä otteluaan hävinnyt Dallas onnistui kukistamaan Philadelphia Flyersin vieraissa 4–1.

Voitossa olivat isossa osassa Dallasin suomalaiset, jotka kaikki onnistuivat maalinteossa. Mainiota alkukautta pelaava Roope Hintz teki jo kauden kuudennen maalinsa, jolla hän toi Dallasin tasoihin ottelun avauserässä. Hintz myös syötti Dallasin 3–1-maalin.

Esa Lindell puolestaan viimeisteli Starsin 2–1-osuman ylivoimalla. Miro Heiskanen teki Dallasin neljännen maalin tyhjiin.

Philadelphialle tappio oli kolmas perättäinen.

 

Real Madrid hävisi sarjanousijalle ja putosi liigan kärjestä

Jalkapallojätti Real Madrid koki lauantai-iltana kauden ensimmäisen tappionsa Espanjan liigassa. Sarjanousija Mallorca otti kotonaan yllätysvoiton Realista maalein 1–0.

Real Madrid olisi voitolla noussut takaisin liigan kärkeen, mutta tappio merkitsee sitä, että johtopaikkaa pitääkin Realin arkkivihollinen Barcelona.

Mallorcan voittomaalin teki norsunluurannikkolainen Junior Lago jo seitsemännellä peliminuutilla. Realin tasoitushaaveet lässähtivät toisella puoliajalla, kun Alvaro Odriozola ajettiin ulos ja vierasjoukkue jäi vajaalle. (Lähde: AFP)

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi