Maanantai, 24.2.2020 
Matti, Matias
Kotimaa

Niikko selvitti Kiina-yhteyksiään ulkoasiainvaliokunnalle – kokoomuksen Virolainen tyytyväinen vastauksiin

  • STT
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen Virolainen (kok.) kertoo, että Niikko (ps.) on lähettänyt kaikille valiokunnan jäsenille kirjallisen selvityksen Kiina-yhteyksistään. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen Virolainen (kok.) kertoo, että Niikko (ps.) on lähettänyt kaikille valiokunnan jäsenille kirjallisen selvityksen Kiina-yhteyksistään. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenet arvioivat, että valiokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps.) Kiina-kytköksistä puhutaan valiokunnan seuraavassa kokouksessa helmikuussa.

Kokoomuslainen valiokunnan jäsen Anne-Mari Virolainen kertoo, että Niikko on lähettänyt kaikille valiokunnan jäsenille kirjallisen selvityksen asiasta. Lisäksi hän on puhunut Niikon kanssa kahden kesken.

Virolaisen mukaan Niikon selvitys tyydyttää häntä. Hän vaati Niikkoa selvittämään kytköksensä ulkomaisiin yrityksiin. Niikko vahvisti, ettei niitä ole, mikä riittää Virolaiselle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Luulen, että ensimmäisessä valiokunnan kokouksessa hän vielä haluaa käydä tämä läpi kaikille yhteisesti, Virolainen arvioi.

Hän vaati eilen Niikolta kattavaa selvitystä asiasta, koska paljastuneet tiedot ovat hyvin vakavia.

Ulkoasiainvaliokunnan seuraava kokous pidetään sen jälkeen, kun eduskunta kokoontuu helmikuun 4. päivä.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) kertoo, että Niikko soitti hänelle eilen illalla. Tuomiojan mukaan hän sanoi Niikolle, että asiasta varmasti keskustellaan epävirallisesti valiokunnassa. Muuten hän ei halua kommentoida asiaa tässä vaiheessa.

Ovaska: Näyttää siltä, että mitään sääntöjä ei ole rikottu

Keskustalainen valiokunnan jäsen Jouni Ovaska sanoo, että olisi hyvä käydä asia läpi seuraavassa valiokunnan kokouksessa, jotta hyvä henki ja yhteistyö säilyisi jatkossakin.

Hänen mukaansa Niikko on informoinut valiokunnan jäseniä sähköpostitse asiasta.

–  Jotta kenellekään jää epäilyksen varjoa riippumattomuudesta, on hyvä puhua asiat halki, Ovaska sanoo.

Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella näyttää Ovaskan mukaan siltä, että mitään sääntöjä ei ole rikottu. Kansanedustajalta vaaditaan kuitenkin erityistä tarkkavaisuutta, että huolehditaan riippumattomuudesta suhteissa ulkovaltoihin.

Arhinmäki: Niikon Kiina-kytköksistä ei ole valiokunnassa puhuttu

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Paavo Arhinmäki kertoo, ettei Niikon kytköksistä Kiinaan ole valiokunnassa käyty missään vaiheessa keskustelua.

Arhinmäki huomauttaa, että puolueet valitsevat itse parhaaksi katsomansa puheenjohtajat valiokuntiin, joiden puheenjohtajuuden ne ovat eduskunnassa saaneet.

–  On olemassa tapauksia aikaisemmin, että puheenjohtajaa on joissakin valiokunnissa vaihdettu sen vuoksi, että he eivät ole nauttineet yleistä luottamusta, Arhinmäki sanoo.

STT ei ole toistaiseksi tavoittanut vihreiden ja RKP:n edustajia ulkoasiainvaliokunnassa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa