Torstai, 28.5.2020 
Alma
Kotimaa

Suomeen palaa tuhat matkustajaa sunnuntaina – Helsinki-Vantaan karanteenista käytössä toistakymmentä huonetta, oireilevien määrästä ei kommenttia

  • STT
Ulkoministeriö kartoittaa, tarvitaanko lähipäivinä lisää matkustajien palautuslentoja Suomeen. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa Ulkoministeriö kartoittaa, tarvitaanko lähipäivinä lisää matkustajien palautuslentoja Suomeen. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa
Suomeen palaa tänään noin tuhat ulkomailla ollutta matkustajaa, ja määrä vähenee päivä päivältä.

Lentoja saapuu sunnuntain aikana muun muassa Dohasta, Pariisista, Lontoosta, Ruotsista ja Saksasta. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä saapuu myös lento Barcelonasta.

–  Tänään saapuu yhteensä noin parituhatta matkustajaa, joista noin puolet jatkaa matkaansa muualle eli ei jää Suomeen, kertoi Kirsi Luhta Finavian viestinnästä STT:lle sunnuntaina aamupäivällä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Saapuvien määrä on Luhdan mukaan joka päivä vähentynyt ja olettavasti vähenee edelleen, koska uusia lähtijöitä ei ole. Hän kertoo, että saapuville järjestetään terveyskysely ja heidät ohjataan karanteeniin koteihinsa tai tarvittaessa hotellimajoitukseen.

Kaupunki ei kommentoi tarkastettavien määrää

Tiheästi organisoitu toiminta Helsinki-Vantaan lentokentällä käynnistyi vasta tällä viikolla valtiolta tulleen toimeksiannon jälkeen. Vantaan terveyspalvelujen johtaja Pia Vuorela sanoo, että toimeksiannon jälkeen järjestely on toiminut erinomaisesti.

–  Todella vauhdikkaasti saimme homman käyntiin, Vuorela sanoo.

Jos kentän kautta Suomeen palaavalla matkustajalla on koronavirukseen viittaavia oireita, hänet ohjataan terveydenhuollon neuvontapisteeseen. Sen jälkeen hänet voidaan ohjata näytteenottoon ja hotellimajoitukseen odottamaan näytteenoton vastauksia.

Vuorela ei halua kertoa, kuinka moni henkilö on tällä hetkellä majoituksessa tai oireilevia. Hän perustelee asiaa sillä, että tilanne elää koko ajan ja palaaville matkustajille halutaan antaa rauha.

–  Jos vaikkapa yksi oireilee, koko hänen matkaseurueensa ohjataan odottamaan näitä vastauksia. Tämän takia kokonaislukumäärät eivät kerro oireilevien lukumäärää ja näitä lukumääriä emme halua kertoa, koska porukkaa pääsee jatkamaan matkaansa kotiin aina, kun negatiivisia testituloksia varmistuu.

Vantaan vs. apulaiskaupunginjohtaja Anna Cantell-Forsbom kuitenkin sanoo STT:lle aamupäivän päätteeksi sunnuntaina, että majoituksesta käytössä oli toistakymmentä huonetta.

Ulkoministeriön seuraava lento alkuviikosta

Omin avun palaavien lisäksi ulkoministeriö järjestää tarvittaessa tuettuja palautuslentoja matkailijoille. Perjantaina saapui yhteensä kolme lentoa Kyprokselta ja Portugalista.

Seuraava lento on lähdössä maanantain ja tiistain välisenä yönä Kuuban pääkaupungista Havannasta. Ulkoministeriöstä ei ainakaan toistaiseksi arvioida, kuinka paljon matkustajia lennolla on saapumassa.

Lisälentojen järjestämistä kartoitetaan. Ministeriöstä kerrotaan STT:lle, että niistä kerrotaan mahdollisesti lähipäivinä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa