Tulosta tämä sivu
Kulttuuri

Videot: Ihmisen teatterilla on meneillään vähän erilainen kiertue – ryhmä kiertää maakunnan lukioita vuorobusseilla

Tohmajärvellä sponsorikärry kulki keveästi, renkaat pumpattiin Joensuussa täyteen ilmaa. Vasemmalta tavaroineen Toni Riihiluoma, Tuomo Laiti, Helmi Linnosmaa ja Meeri Toivonen. Tohmajärvellä sponsorikärry kulki keveästi, renkaat pumpattiin Joensuussa täyteen ilmaa. Vasemmalta tavaroineen Toni Riihiluoma, Tuomo Laiti, Helmi Linnosmaa ja Meeri Toivonen.

Ahdistus on valjastettava toiminnaksi, uskoo ilmastonmuutosaiheeseen tarttunut tekijäjoukko.

Kun teatteriryhmä lähtee kiertueelle julkisen liikenteen varassa, ei kaikkea voi ennustaa.

Ihmisen teatterin esitys Oletko valmis ilmastonmuutokseen? on sovittu alkavaksi Tietäväisen koululla kello 12.30. Työryhmä on lähtenyt Joensuusta bussiin kello 7.45 mukanaan kärryllinen piuhoja, kaksi isoa lätkäkassia, muoviloota, rinkka ja selkäreput.

Treffit Karjalaisen kanssa on sovittu Tohmajärven keskustan pysäkille, sillä siihen bussi aikataulun mukaan pysähtyy.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Auto kaartaa perille kolmentoista asteen pakkasessa kyydissään nolla teatterintekijää.

Teatterilaisia on potkaissut onni, sillä aamuautolla on pysäkkilistauksesta poiketen tapana pysähtyä pudottamaan koululaiset kyydistä pois. Puolentoista kilometrin mittainen kävelytaival kaksisataa kiloa ylittävässä varustuksessa lyhenee pariinsataan metriin.

Vartin yli yhdeksän Maiju Lassila -salin nurkassa on rykelmä avattuja kasseja. Lattialle purkautuu rekvisiittaa: legotalo, pölyhuiska, sotkuinen peruukki, karvainen tiikeripuku, satoja muovipillejä ja paljon muuta. Tavarat alkavat hakea kohtausluettelon mukaisia paikkojaan.

– Pitäiskö jo meikata ja laittaa hiukset, kysäisee näyttelijä Meeri Toivonen kollegaltaan Helmi Linnosmaalta ja nostaa toilettipussukat esille.

Heidän lisäkseen lavalla nähdään näyttelijä ja Ihmisen teatteri ry:n tuleva puheenjohtaja Toni Riihiluoma. Neljäntenä lenkkinä mukana on tekniikasta vastaava Tuomo Laiti, jonka tontille ongelmat vaikuttavat kasaantuvan.

Salissa on talon puolesta hyvä varustus, mutta valopuomi ei laskeudu eikä ääntä saada ajettua kaiuttimista ulos. Tekniikasta tietävää henkilökuntaa tavoitellaan, ja Laiti vetää piuhaa tyynen hyväntuulisena.

– Tässä alkaa olla kyläjuhlan tuntua.

Penkkeihin odotetaan noin viittäkymmentä lukiolaista opettajineen.

Ihmisenteatteri2Karjalainen20191110

Ihmisenteatteria-salissaKarjalainen20191109 Tänne on tultu. Tuomo Laiti ottaa Maiju Lassila -salin kokonaiskuvaa haltuun. - Akustiikkalevyhässäkät ja kaikki, hän kiittelee.

Joensuulaisen teatteriryhmän esitys on marraskuun aikana lähes kaikkien Pohjois-Karjalan lukiolaisten nähtävillä. Näytöksiä on yhteensä 17.

Koska aiheena on ilmastonmuutos, kiertue haluttiin toteuttaa mahdollisimman vähin päästöin, bussilla tai junalla. Bussifirma lähti sponsoriksi, ja Toni Riihiluoma alkoi setviä aikatauluja koulujen kanssa.

– Joensuun keikat halusin ensimmäiselle viikolle, että pääsemme testaamaan aikatauluja, paljonko aikaa menee mihinkin.

Lopulta kolme kuntaa jäi kiertueohjelmasta pois. Päivät venyvät pitkiksi, sillä osalla paikkakunnista teatteri järjestää myös iltaesityksen.

Jokainen esityspaikka on omanlaisensa, ja näyttämökuvan kanssa on oltava valmis improvisoimaan. Linnosmaa istuu salin keskivaiheille tarkastelemaan, miten pieni legotalo näkyy katsojalle.

– Se on aika niin kuin... pettymys.

Toivonen keksii kohottaa taloa laittamalla sen alle jakkaran.

– Meillä ei tule olemaan täydellistä tilaa. Se on sitä elämän mäiskettä, Linnosmaa kuittaa.

Ovesta astuu viranhaltija keltaisessa liivissään. Valopuomi laskeutuu, ja Tuomo Laiti nappaa valojen päältä jotain ylimääräistä – paperipäällysteiset karkit lienevät penkkareiden perua.

Ihmisenteatteri6Karjalainen20191110 Kasseista purkautuu tavaraa. Jokaiselle esityspaikalle ryhmä tuo mukanaan muun muassa harsoja kannattalevat tolpat.


Ihmisenteatteri4Karjalainen20191109 Toni Riihiluoman kädessä olevat banaanit katoavat suihin viimeistään esityksen jälkeen. Muu rekvisiitta on kierrätettyä tai lainattua.

Lounastauon aikana teatterin väki on lisääntynyt yhdellä. Ihmisen teatterin väistyvä puheenjohtaja Jasu Parviainen asuu Tohmajärvellä ja on tullut auttamaan lipunmyynnissä. Päiväesitys on avoin kaikille halukkaille.

Kun esitykseen on puoli tuntia, Toivonen pyytää Laitia laittamaan soittolistalta Hovey Benjaminin kappaleen Bruh ja ryhtyy harppomaan portaita ylös ja alas.

– Mulla olisi sellainen soittolista, ettette tiedäkään, kommentoi Linnosmaa ja laittaa kuulokkeet päähänsä.

Hengittelyä, venyttelyä ja keskittymistä. Parviainen tiedottaa ovelta, että nyt on muuten tulossa porukkaa.

Kun Riihiluoman suunnittelema äänimaailma alkaa vyöryä kaiuttimista ja kolmikko aloittaa tanssikoreografian, käy selväksi, ettei huolellista alkulämmittelyä tehty turhaan.

Puolentoista tunnin aikana katsojat näkevät heittäytyvän tykityksen tiukkaa faktaa.

Huumori on yliampuvaa, paikoin törkeää. Ilmastonmuutos on piiloaggressiivinen konsulttihahmo. Turhautunut taikuri saa puristettua hatustaan pelkän muovipussin. Maailman viimeiseksi jäänyttä mehiläistä vituttaa, kun pitäisi pölyttää koko pallo.

Katsojaa naurattaa ja heti perään arveluttaa. Olenko mistään mitään välittämätön idiootti, kun nauran tälle?

Tragikomedian keskeinen kysymys on, mitä yksi ihminen 7,7 miljardista voi tehdä.

Ihmisenteatteri3Karjalainen20191109 Meeri Toivonen ja Helmi Linnosmaa laittavat varastossa hiukset kuntoon.

Luuletteko te tosiaan, että tämän voi vielä estää?

Riihiluoma ja Linnosmaa ovat kuivanneet esityshiet ja seisovat saliin jääneen lukiolaisporukan edessä. Käynnissä on esityksen jälkeinen työpajakeskustelu. Nuori mies on juuri kysynyt edellä olevan kysymyksen ja latonut heidän eteensä luotettavasta lähteestä ammennettua faktaa siitä, miten lämmin merivesi sulattaa jäätiköitä niiden pohjalta jopa sata kertaa luultua nopeammin.

Näyttelijät ovat tehneet käsikirjoituksen yhdessä ohjaaja Justiina Saaren kanssa. He ovat lukeneet pohjaksi laajan IPCC:n raportin ja kymmeniä muita selvityksiä päälle. He uskovat, että ilmastonmuutoksen vaikutusten rajoittaminen on mahdollista ja jokaisen ihmisen kädessä.

Kysymys on tahdosta.

Ihmisenteatteri7Karjalainen20191110 Tuomo Laiti on Ihmisen teatterissa vierailijana. Hän on opiskellut esitys- ja teatteritekniikan perustutkinnon Outokummussa.

Ihmisenteatteri17Karjalainen20191110 Kohtausluettelo on ahkerassa käytössä Toni Riihiluoman käsissä.

Lukiolaiset ovat Sitran tutkimuksen mukaan juuri sitä ikäluokkaa, joka tuntee eniten ilmastoahdistusta. Asia näkyi selvästi myös kyselyssä, jonka teatteriryhmä lähetti paikallisille lukioille esityksen valmisteluvaiheessa. Saatuja vastauksia on hyödynnetty esityksessä nuorten luvalla.

Teatterilaiset eivät halua lisätä tekoja lamauttavaa ahdistusta vaan kanavoida tunteet ja ajatukset toimintakyvyksi. He ovat huomanneet, että tiedon etsiminen ja sen pureskelu vähentää tuskaa.

– Kysymys on elämäntyylin kehittämisestä. Sen minkä voi tehdä, pitää tehdä, kiteyttää Linnosmaa oman ajatuksensa.

Jos Tohmajärven lukiolaisilta lähetetään terveisiä päättäville tahoille, ainakin muovin kierrätysmahdollisuuksia sivukylillä olisi syytä parantaa.

Kun keskustelulle laitetaan piste, Toivonen, Parviainen ja Laiti ovat saaneet lavan tyhjäksi. Aikaa kello 15.15 lähtevään Joensuun bussiin on hulppeat puoli tuntia. Se on hyvä, sillä sitä seuraavaa – päivän viimeistä – vuoroa olisi odotettava kolme tuntia.

– Neljä-viisi maksettua lippua, raportoi Parviainen päivän tulosta.

Esitysaika päivällä pikkukunnassa ei ole armollisin, mutta tällä kertaa raamit tulevat linja-autojen aikatauluista. Poiskin on päästävä.

Ulkona hämärtää ja penkeissä istuu neljä tyytyväistä teatterintekijää. Ilmeistä näkee, että kannatti tulla.

Ihmisenteatteri8Karjalainen20191109 40 minuuttia esityksen alkuun. Ringissä myös Ihmisen teatterin puheenjohtaja Jasu Parviainen (toinen oik.).

Vapaa teatteriryhmä perustettiin vuonna 2016. Riihiluoma, 34, ja Linnosmaa, 23, ovat Ihmisen teatterin varsinaisia jäseniä, Toivonen, 25, ja Laiti, 22, vierailevat.

Oletko valmis ilmastonmuutokseen on järjestyksessään kuudes Ihmisen teatterin tuotanto. Esityksen idea on lähtöisin Justiina Saaren tekemästä katuteatteriesityksestä, ja aihe tuntui koko työryhmästä oikealta – oikeastaan ainoalta mahdolliselta.

Sosiaalisessa mediassa joku ehti kommentoida esitystä tuoreeltaan, ”hohhoijaa, perkele”. Ilmastokeskustelu on herättänyt vastavoimat. Ne, joiden mielestä tutkimustieto on täyttä huuhaata, vähintään ylitse ampuvaa vouhotusta. Tekijät ovat valmiita tähän.

– Me emme ole tulossa opettamaan. Me haluamme oikeasti keskustella ja vaihtaa mielipiteitä, Linnosmaa toivoo.

Tekijät eivät ole myöskään ilmastotieteilijöitä, mutta he haluavat faktojen olevan oikein. Se tarkoittaa käsikirjoituksen muuttumista tarpeen mukaan.

– Tekstissä on viittaus UV-säteilyyn, ”UV-radiation burns your skin”. Esityksen jälkeen yksi opettaja tuli sanomaan, ettei ultraviolettisäteily itsessään aiheuta lämpöä vaan tuhoaa solut ja aiheuttaa syöpää. Jätin koko UV-säteilyn repliikistä pois, Riihiluoma kertoo.

– Termistökin tarkentuu koko ajan. Saa nähdä, miten kauan saamme vetää, että juttu on vielä ajankohtainen, hän jatkaa.


Bussi ajaa Koskikatua, ja teatterilaiset laskevat, kannattaako jäädä pois Carelicumin edessä vai linja-autoasemalla. Tavarat on vedettävä ja kannettava yöpymään Kulttuuritehdas Siihtalan tiloihin. Aamulla odottaa lähtö Lieksaan.

– Tavataanko 6.30, ehdottaa Toivonen ja saa muilta nyökkäykset.

Ihmisenteatteri13Karjalainen20191109 Odottelu kuuluu kuvaan. – Pitäisikö mennä tuonne tien toiselle puolelle katsomaan, jos auto ajaa ohi? huolehtii Toni Riihiluoma (oik.) Helmi Linnosmaalle, Meeri Toivoselle ja Tuomo Laitille.

Ihmisenteatteri14Karjalainen20191109

Kiertue-esitykset jatkuvat marraskuun ajan. Joensuun Kulttuuritehdas Siihtalassa esityksiä on 14. ja 28. marraskuuta kello 19. Sen jälkeen järjestetään keskustelutilaisuus esityksen teemasta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi