Torstai, 27.2.2020 
Torsti
Maakunta

Siun soten toimitusjohtaja suututti työntekijät videotervehdyksellään talouskurimuksesta: "Kohdentamaton ja ajattelematon, jopa julma" - katso koko videotervehdys

  • Jaana Kainulainen
  • Jouni Turunen
Ilkka Pirskanen arkistokuvassa. Ilkka Pirskanen arkistokuvassa.

– Tehokkuuden parantaminen onnistuu vain sillä tavalla, että joka päivä pyritään parempaan, koskaan ei löysätä ja noudatetaan jatkuvan parantamisen periaatetta.

Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskasen videotervehdys taloustilanteesta ja alijäämästä sisälsi kovia sanoja. Henkilökunnan riveissä viesti otettiin vastaan hämmennyksen vallassa.  Pirskasen videotervehdys työntekijöille on nähtävissä kokonaan tämän jutun lopussa.

– Ei koskaan kiitosta mistään, keppiä vaan, kommentoi moni työntekijä.

Videotervehdys oli Pirskasen mukaan toinen Siun soten historiassa. Normaalisti toimitusjohtaja lähettää joka viikko henkilöstölle tekstimuotoista viestiä sähköpostilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Halusimme, että jokaisella meidän työntekijällä on mahdollisuus tietää, missä mennään. Viesti on myös tuki esimiehille siinä, että he voivat tehdä niitä tarvittavia muutoksia työyhteisössä. Todetaan taloustilanne ja toimenpiteet, kommentoi Pirskanen.

Siun sote työllistää yli 7 000 työntekijää.

– Tilinpäätösennuste näyttää 13,5 miljoonan alijäämää, mikä on kaksi prosenttia meidän liikevaihdosta, toteaa Pirskanen.

Suorat sanat ja taloustilanteen vakavuus tulivat videolla esiin yksittäisinä konkreettisina ja filosofisina parannusehdotuksina mutta vailla kokonaiskuvaa tai taustaa, mikä saattoi saada monet ymmärtämään viestin syyttävänä ja jopa uhkailuna yhteistoimintamenettelyllä.

– Kaikki työntekijät ovat tosi väsyneitä, ainakaan enempää ei voi tehdä. Aina voi miettiä, voiko tehdä järkevämmin. Rahoitushaaste on ollut jo kauan, joten toimintaa on jo järkevöitetty. Kustannustehokkuuden ja vaikuttavuuden osalta tehdään jo hyvää työtä. Rahoitusvaje on jo iso, ja suurenee koko ajan. Kuntien toimintakyky on huono, eikä parane, luettelee lääkäreitä edustava pääluottamusmies Lasse Nieminen.

Nieminen yllättyi videosta, tavasta viestiä, mutta ei viestin sisällöstä.

– Viesti aiheuttaa valitettavasti huolta ja hätää. Hätä on myös toimitusjohtajalla. Asioita on pyöritelty jo kauan. Uskon, että viesti on harkittu, mikä kuvastaa kokonaistilanteen vakavuutta, toteaa Nieminen, joka toimii Siilaisella terveyskeskuslääkärinä.

– Potilaat, asiakkaat ja maakunnan ihmiset eivät kohta saa hoitoa, joka heille lakisääteisesti kuuluu. Toistaiseksi ollaan niukasti selvitty, mutta tulevaisuudessa tarve lisääntyy erinäisistä syistä. Rahoituksen ja kokonaisuuden ratkaisemiseksi on herätettävää poliittista arvokeskustelua. Miten tämä hoidetaan?

Siun soten sosiaalityöntekijä Raili Könönen piti näkemäänsä kohdentamattomana, julmana ja ajattelemattomana.

- Karu talostilanne ei ole kaikkien työntekijöiden tiedossa ja ymmärryksessä.

Työhyvinvointipäällikkö Kati Koppinen sen sijaan piti näkemästään ja kuulemastaan.

- Mielestäni asiat pitää sanoa suoraan, niin kuin ne ovat. Pitkällä tähtäimellä, kun asiat saadaan kuntoon, tällainen parantaa työhyvinvointia.

Lisää aiheesta tilaajille:

Toimitusjohtajan kohuttu videotervehdys oli hätähuuto Siun soten taloudesta - "Viesti aiheuttaa huolta ja hätää"

Muokattu 16.9.2019 kello 14.45: Muutettu otsikkoa, lisätty Könösen ja Koppisen kommentit.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa