Perjantai, 28.2.2020 
Onni, Sisu
Maakunta

Niinivaaran kuolemantapauksesta ei nosteta syytettä - syyttäjä arvioi, että menehtynyt mies pystyi puukottamaan itseään 20 kertaa

  • Jani Leinonen
Joensuulaisen asunnon lattialta löytyi mies, jolla oli ylävartalossaan kaksikymmentä pistohaavaa. Elvytyksestä huolimatta mies todettiin sairaalassa kuolleeksi. Joensuulaisen asunnon lattialta löytyi mies, jolla oli ylävartalossaan kaksikymmentä pistohaavaa. Elvytyksestä huolimatta mies todettiin sairaalassa kuolleeksi.

Linkki uutiseen: Matti Tolvanen pitää päätöstä uniikkina

Vuoden 2018 kesäkuussa Joensuussa tapahtuneesta puukotuksesta ei nosteta syytettä. Kihlakunnansyyttäjä Osmo Manninen on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen tapauksessa, jossa vuonna 1993 syntynyttä naista epäiltiin miesystävänsä taposta Niinivaaralla. 

Poliisi päätti esitutkinnan tämän vuoden helmikuussa, ja asia eteni syyteharkintaan. Elokuun lopussa syyttäjä päätti, ettei syytettä nosteta. Päätöksen mukaan todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi ei ole olemassa.

Tieto tapahtuneesta tuli hätäkeskukseen 15. kesäkuuta 2018. Hätäpuhelun kerrostaloasunnosta soitti menehtyneen miehen seurustelukumppani, jota epäiltiin myöhemmin taposta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syyttämättäjättämispäätöksessä kerrotaan, että nainen kertoi ilmeisessä paniikissa hätäkeskuspäivystäjälle, että hänen miesystävänsä puukottaa itseään. Nainen myös avasi asunnon ulko-oven poliisille.

Asunnon lattialta vatsaltaan makaamasta löytyi mies, jolla oli ylävartalossaan yhteensä kaksikymmentä pistohaavaa. Elvytyksestä huolimatta mies todettiin sairaalassa kuolleeksi.

Poliisi pyrki esitutkinnassa selvittämään, oliko samassa asunnossa ollut nainen puukottanut miesystävänsä kuoliaaksi vai oliko tämä aiheuttanut kuolettavat vammat itselleen. Ulkopuolista tekijää ei epäilty.

Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan syyttömyyttä tukee se, ettei tapahtumaan vaikuttanut liittyneen kamppailua. Runsaan verenvuodon perusteella on päätelty, että vammautumiseen on kulunut ainakin joitakin minuutteja, mikä tukee itse aiheutetun kuoleman mahdollisuutta.

Syyttömyyden tueksi syyttäjä arvioi myös sen, ettei naisen yllä olleen paidan etupuolella ei ollut veriroiskeita. Paidan selkämyksestä löytyneet veriset kämmenjäljet sopivat naisen kertomukseen siitä, että mies halasi häntä ennen kuolemaansa. Vainajan alta löytyneestä veitsestä todettiin ainoastaan menehtyneen itsensä DNA:ta.

Kuolemansyylausunnossa tuodaan esille, että mies oli kuollessaan useiden huumeiden vaikutuksen alaisena. Mies oli myös merkittävästi naista isokokoisempi.

- Pidän varsin epätodennäköisenä sitä, että käytettyään itsekin LSD:ta ja kannabista (nainen) olisi kyennyt tekemään henkirikoksen niin, ettei teosta jää jälkiä sen enempää rikospaikalle, vaatteisiin kuin tekovälineeseenkään. Todennäköinen tekoväline löytyi vielä vainajan alta niin, että siinä oli pelkästään (kuolleen miehen) DNA-tunniste, Manninen perustelee syyttämättäjättämispäätöksessä.

Naisen syyllisyyttä tuki se seikka, että suuri osa pistovammoista oli syviä ja että puukoniskut aiheuttivat runsasta verenvuotoa sekä luu- ja rustovaurioita.

Oikeuslääketieteellisin menetelmin ei kuitenkaan voitu täysin poissulkea sitä mahdollisuutta, että vammat olisivat menehtyneen itsensä aiheuttamia.

- Sinänsä harvinaisen ellei poikkeuksellisen tapahtuman selittäjänä voi olla (miehen) nauttima huumausaineyhdistelmä, joka voi altistaa hallusinaatioille ja vainoharhoille ja joista tapauksessa voi hyvinkin kysymys. (Miehen) veren LSD-pitoisuus oli noin kaksikertainen (naiseen) nähden, Manninen jatkaa syyttämättäjättämispäätöksessä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa