Torstai, 9.4.2020 
Elias, Eelis, Eeli
Maakunta

Huoli vähensi matkustamista – "Pohjois-Karjalassa on yhtä aikaa paljon influenssaa, RS-virusta ja huolta koronasta"

  • Aaro Virolainen
  • Dumitri Doru / Lehtikuva
Matkustajan terveydentilaa tutkittiin lentokentällä Moldovan Chisinaussa viime tiistaina. Matkustajan terveydentilaa tutkittiin lentokentällä Moldovan Chisinaussa viime tiistaina.

Huoli koronaviruksen leviämisestä näyttää saaneen monet miettimään lomasuunnitelmiaan kahteen kertaan. Esimerkiksi matkatoimistot myyvät talvilomia alennetuin hinnoin vaan eivät aivan ilmaiseksi.

Lisää aiheesta: Korona peruu konsertteja, jalkapalloa pelataan tyhjille katsomoille – näin viruksen leviämistä yritetään estää

Vasta kolme viikkoa sitten tuloksensa julkistanut Finnair päivitti perjantaina näkymiään tulosvaroituksella. Näköpiirissä on heikkenevää kysyntää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Koronavirustilanne on nyt saavuttanut uuden vaiheen ja levinnyt useisiin maihin, joten ryhdymme tarvittaviin toimiin sopeuttaaksemme kustannuksemme, toimintomme ja resurssimme vastaamaan paremmin liikevaihtoamme, kertoi Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner tiedotteessa, jonka mukaan sopeutustarve on 40-50 miljoonaa euroa.

Tulosta julkistaessaan yhtiö uskoi, että kapasiteetti kasvaisi neljä prosenttia tänä vuonna, vaikka Manner-Kiinan lentojen peruutukset jatkuisivat ensimmäisen neljänneksen. Ennusteensa perunut yhtiö totesi, että on vaikea arvioida, miten tilanne kehittyy lähikuukausina.

Siun soten mukaan Pohjois-Karjalassa on yhtä aikaa paljon influenssaa, RS-virusta sekä huolta koronaviruksesta, jonka oireet voivat olla esimerkiksi kuumetta, yskää ja hengenahdistusta.

Päivystysapuun ovat soittaneet myös matkustamista miettivät. Koronavirusta tulee epäillä, jos influenssan kaltaiset oireet tulevat kahden viikon sisällä oleskelusta epidemia-alueilla.

Perjantaina päivällä THL luokitteli epideamia-alueiksi Manner-Kiinan, Iranin, Etelä-Korean sekä Italiasta Veneton, Lombardian, Piemonten ja Emilio-Romagnan alueet. Suomessa tartuntoja oli todettu kaksi.

THL:n mukaan maailmanlaajuisesti todetuista yli 80 000 tartunnasta viisi prosenttia oli saatu muualta kuin Manner-Kiinasta. Noin 2 800 koronakuolemasta 94 prosenttia oli raportoitu Kiinan Hubein maakunnasta.

Jokainen voi ehkäistä taudin leviämistä pesemällä kätensä ja yskimällä nenäliinaan tai hihaan.

Lisää aiheesta: Matkatoimistot: Italian hotelli- ja lentopaketit myyvät huonommin, mutta Teneriffalle halutaan edelleen

Koronavirusta ovat pohtineet muun muassa Kontiolahden maailmancupin järjestäjät Kansainvälisen ampumahiihtoliiton kanssa.

Kilpailu alkaa 9. maaliskuuta. Merkkejä ei ole siitä, että kisaturistit olisivat peruneet matkojaan.

- Seuraamme tilanteen kehittymistä ja noudattamme viranomaisen ohjeita, sanoo viestintä- ja markkinointipäällikkö Heikki Hamunen.

Italiassa tapahtumia on peruttu ja liikkumista paikoitellen rajoitettu. Esimerkiksi jalkapalloa on pelattu ilman yleisöä viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Suomen ulkoministeriö suosittelee, että Italiaan matkustavat seuraavat viranomaisten ohjeita.

- Viranomaisten ohjeiden seuraaminen on tärkeää.

Italialaistaustainen joensuulainen Luciana Turunen seuraa tarkasti Italian uutislähetyksiä. Virus ei ole leikin asia, mutta mitään paniikkia ei tarvita, hän tiivistää.

Turusen tiedossa ei ole tuttavia, jotka olisivat lähiaikoina menossa Italiaan, mutta tulijoita on. Eräs juuri terveenä saapunut totesi, että ihmisten terveydentila oli tarkassa seurannassa lentokentillä Italiassa.

Verkkokysely: "Pakko lähteä Italiaan"

Karjalaisen verkkokyselyn vastaajista 39 prosenttia kertoi olevansa huolissaan koronaviruksesta. Vastaajista 29 prosenttia kertoi muuttaneensa lomasuunnitelmiaan koronan takia. Kyselyyn tuli 171 vastausta. Avoimia vastauksia pyydettiin, jos suunnitelmat ovat muuttuneet. Eniten puhuttiin Italiasta.

– Piti lähteä Italiaan Bergamoon, mutta täytyi perua lähtö. Ei kuitenkaan tieten tahtoen halua vaarantaa terveyttäni, kertoo nimimerkki Katja, 29.
– En itse pelkää virusta, mutta talvilomalle on varattu matka Italiaan huhtikuun alussa. Totta kai se pelottaa, että pitkään odotetun sekä vaivalla ja säästörahoilla suunnitellun reissun joutuu perumaan tämän takia, toteaa Helga, 42.
– Parin viikon päästä oleva Pohjois-Italian matka perutaan. Kotimaan matkaa harkitaan vielä, kirjoittaa MaryPoppins, 55.
– Kesän Italian-reissu on kyllä vaakalaudalla, ilmoittaa Matkailija, 49.
– Ajattelin mennä huhti–toukokuussa Italiaan ja Alpeille mutta tuskinpa menenkään, kertoo J, 45.
– Pakko lähteä Italiaan, kun lentoyhtiö ei anna peruuttaa, harmittelee Tuulia, 55.
– Matkustelun vaihdan pariin hyvään kirjaan kirjastosta ja vietän laatuaikaa kotona, sanoo Luigi, 37.
– Otan mukaan luettavaa (kirjan), pari hengityssuojaa, käsidesiä pienen pullon, yksittäin pakattuja desifiointipyyhkeitä ja sallin luottokorttiin kahden viikon pidennetyn käyttöajan, kuvailee suunnitelmien muuttumista nimimerkki Ei paniikkia etukäteen, 75.
– Aion linnoittautui mökille, kirjoittaa Murmeli, 57.
– Suunnittelimme ulkomaanmatkaa talvilomaksi, mutta mieleistä ei löytynyt, joten päädyimme Vuokatin lomaan. Nyt koko perhe onnellisia tästä! toteaa Jope, 51.
– Olen lähdössä Kanariansaarille huomenna aamulla, enkä pelkää koronavirusta, kirjoittaa JP, 19.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa