Torstai, 28.5.2020 
Alma
Maakunta

Lukijoiden kuvat: Näin ensimmäinen etäviikko sujui – ”Hektistä, mutta perheenä on ollut kiva viettää aikaa”

  • Arttu Koistinen
  • Nimimerkki Sanna

Kun lapset käyvät etäkoulua ja vanhemmat tekevät etätyötä, on perheen arjessa jouduttu etsimään uusia rutiineja.

Perjantaina kysyimme, miten lukijoiden ensimmäinen etäviikko sujui. Kysyimme myös, minkälaisia haasteita on ollut ja mikä toisaalta sujui yllättävän hyvin. Alla poimintoja viime perjantaina ja sitä aiemmin tehtyihin etätyö-kyselyihin tulleista vastauksita, kiitos niistä!

"Hyvin on sujunut alkukankeuden jälkeen. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Haasteita: Tietokoneongelmia ja kalusteongelmia. Ergonomia hukassa.

Sujunut yllättävän hyvin: Melua vähemmän, siistimpää, saasteita vähemmän kun ei työmatkaa, leppoisempaa, paremmat maisemat ikkunassa. Pystyy keskittymään paremmin. Tykkään!"

Meeri

"Etätyö on sujunut hyvin, kun nettiyhteys toimii ja etäyhteys pelittää. Työpäivässä on sama rytmi ja työt täytyy suunnitella, kuten tavallisestikin. Asiakastyöhön pitänyt kehittää uusia menetelmiä.

Haasteita: Teams-kokoukset eivät ole olleet näin aktiivisessa käytössä ennen. Kokouskäytänteet unohtuvat silloin kun puhutaan etänä. Joku voi touhuta muuta, ei keskity tai kokouksiin ei valmistauduta hyvin. Vaatii jämäkän puheenjohtajan.

Sujunut yllättävän hyvin: Keskittyminen onnistunut paremmin kotona, perhe huomioi toisensa. Jää enemmän aikaa perheelle ja kodille kun työmatkaan käytetty aika jää pois. Liikuntaa ehtii myös harrastaa enemmän."

Sinikka Miettinen

"Koulutehtävät on tullut tehtyä, ja siinä se onkin.

Haasteita: Koko ajan saa olla tekemässä ruokaa. Missä lasten ilmainen kouluruoka!

Sujunut yllättävän hyvin: Rytmi on pysynyt entisellään."

Tiina

"Etäkoulu on sujunut meillä vaihtelevasti päivistä ja lapsista riippuen eri tavoin. Osa lapsista huolehtii opiskelun ihan yhtä itsenäisesti kuin ennenkin, osa tarvitsee paljon tukea. Haasteena on se, että samaan aikaan kun etäkoulu alkoi, myös vanhempien tuli siirtyä pikavauhtia etätyöhön. Etätyötä ei voi tehdä samassa rakennuksessa kuin lapset opiskelevat, ja se on aiheuttanut omat haasteensa. Perheessämme on pidetty kiinni siitä, että lähtökohtaisesti vanhempien tehtävä ei ole opettaa, mutta arkirutiineista huolehtiminen on huomattavasti haasteellisempaa kuin tavallisilla kouluviikoilla.

Vanhempana huomaan olevani huomattavasti väsyneempi nyt kuin tavallisilla viikoilla, ja illat venyvät pitkiksi. Vielä puolenyön aikaan saatan laatia lapsille ohjeita seuraavaksi päiväksi ja valmistella omia töitäni, mikä on täysin poikkeuksellista normaalitilanteeseeni verrattuna."

Haasteita: Koulutehtävät ja ohjeistukset ovat monilla eri alustoilla, ja tietokoneet/ ohjelmat takkuavat välillä. Lapset eivät välttämättä oma-aloitteisesti kerro, että tehtävät eivät onnistu, vaan siirtyvät sujuvasti pelaamaan. Peliaikaa meillä on tavallisesti rajattu, ja nyt kun lapset saavat olla koulutehtävien vuoksi paljon koneella, houkutus siirtyä koulutehtävistä pelien pariin on suuri.

Hankaluutena on se, että vanhemmat ovat töissä, eivätkä pysty ohjaamaan lapsia kuin lyhyitten työtaukojen aikana tai ennen töihin lähtöä. Osa opettajista laittaa kyseisen päivän opiskelutehtävät opiskelualustoille sen verran myöhään, että vanhemmat ovat jo ehtineet lähteä töihin, kun tehtävät tulevat.

Välillä lasten on vaikea ymmärtää, että koulua tosiaan käydään joka arkipäivä. Alussa se oli vielä ihan mukavaa uutta, tällä viikolla on alkanut jo kuulua soraääniä: "Voi ei, miks vieläkin?"

Sujunut yllättävän hyvin: Koko perhe ulkoilee nyt paljon enemmän kuin tavallisesti arkiviikkoina, ja lapset saa helposti ulos. Isommat koululaiset ottavat pienempiä mukaan liikuntatunneille, ja lapset tekevät paljon yhteisiä kävelyretkiä metsässä.

Illat ovat rauhallisempia, ja lapset käyvät nukkumaan ihan rauhallisin mielin. Talo hiljenee aikaisin."

Kaisa

etatyoReija

Tutkielman kirjoittaminen onnistuu yliopiston sijaan hyvin myös kotona, mutta hieman epäterveellistä se voi kyllä toisinaan olla!

Reija

etatyoMella

Vauva-arki ja siinä ohella yläkoululaisen kanssa opiskelu on ollut mukavaa. Hektistä, mutta perheenä on ollut kiva viettää aikaa; vaikka sitten maantiedon tehtäviä tai matikan yhtälöitä pakertaen!

Mella

etatyoTimoL

Talotehtaan tuotantopäällikön työt sujuvat varsin hyvin myös kotikonttorilta käsin. Paljon ollaan työnjohdon ja muiden toimihenkilöiden kanssa puhelin- / videoyhteydessä. Virtuaaliset palaverit ovat oikeastaan tämän ansiosta nyt ensimmäistä kertaa käytössä toden teolla. On jopa rauhallisempaa työskennellä etänä, joten lopulta tämä voi olla tehokkaampaakin. Toki kerrostalokaksio ei ole ehkä se optimaalisin ympäristö tilan kannalta, mutta näillä mennään nyt.

Ensimmäisellä viikolla vähän ahdisti ns. neljän seinän sisällä, mutta tämä toinen viikko on sujunut jo yhdessä hujauksessa ja hyvällä fiiliksellä. Välillä pitää muistaa pitää tauot ja vähän venytelläkin "kotisalilla" tai lähteä ulos kävelylle.

Timo Louhelainen

etatyoeikka

Yksinäiseltä. Epäviralliset Skype-kokoukset tuovat sosiaalisuutta uuteen työarkeen.

eikka

etatyoMika

Kyllä etänä opiskelu sujuu hyvin, vaikka verkkoyhteydet joskus takkuilevatkin. Ja kaiken lisäksi kellonajasta riippumatta.

Mika

etatyoKatjaK

Tässä meneillään kolmosluokkalaisen Iida Inkisen liikuntatunti kotikoulussa Kuoringalla. Iida käy koulua Viinijärvellä. Mukana tunnilla myös pikkusisko Linda.

Katja Kokkonen

Sukulaisten tai kavereiden luona ei vierailla. Kaukana asuvia isovanhempia ei nähdä ollenkaan, kun ei voi edes ikkunan takana käydä moikkaamassa...Odotetut kaverisynttärit jouduttiin perumaan.

Elinpiiri on kaventunut omaan perheen lisäksi omaan pihaan ja lähimetsiin. Onneksi asutaan väljästi taajamassa!

Etäkoulu toimii Whatsapp-sovelluksella loistavasti, kiitos opettajan ja omatoimisen kolmosluokkalaisen. Eskari tarvitsee vielä apua tehtäviinsä ja paljon ulkoilua jaksaakseen. Energiaa on paljon, kun ei voi purkaa sitä kuin kotona ja sisarusten kanssa nujuten.

Oma töihin meno on epävarmaa, kun ei tiedä onko töitä tai miten pitkäksi aikaa.

Mari

etatyoLeena

Etätyö sujuu toistaiseksi hyvin. Järjestimme kummallekin oman työtilan, ja työrauha on myös 9-vuotiaan mielestä tärkeää. Kuulemma pitää viitata.

Leena Julku

etatyoSanna

Meillä mennään ”läpsystä vaihto” -periaatteella, kun päädyttiin siihen, että 3,5-vuotias jää päikystä kotiin. Puolison työt siirtyivät kotiin, kun yliopisto pisti ovet kiinni. Itse en voi tehdä etänä omaa työtäni. Onhan tämä haastavaa, mutta olemme onnellisessa asemassa, että pystymme toimimaan näin.

Sanna

 etatyoEeva

Etätyö kotikonttorilla sujuu, ei ole uusi kokemus. Muuttui nyt jokapäiväiseksi, kun yliopiston ovet laitettiin kiinni. Hieman on väliin haasteita yhteyksien kanssa, mutta pääsääntöisesti kaikki sujunut.

Ergonomia ei yllä työpaikan tasolle, mutta tauottamalla duunia pärjää. Erikseen en käynyt työpistettä rakentamaan, ei oikein ole tilaakaan sellaiselle. Onneksi on iso pöytä, kaikki tarvittava lähellä.

Eeva

Päivitetty 30.3. klo 7.49: Lisätty neljä ylintä vastausta ja täsmennetty, että aiemmin julkaistut vastaukset oli kerätty jo ennen viime perjantaita.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa