Perjantai, 10.7.2020 
Saimi, Saima
Maakunta

Kunnallispolitiikka vaihtui puutarhanhoitoon - Antero Nenonen toivoo päättäjiltä yhtenäisyyttä, jotta maakunta säilyisi elinvoimaisena

  • Heli Sallinen
  • Heli Sallinen
Antero Nenosen sukutila sijaitsee Akkalassa. Karja lähti tilalta neljä vuotta sitten ja pitäjänneuvoksen pihapiiri on muuttumassa hedelmä- ja marjatarhaksi. Taustalla näkyy vanha päärakennus, joka on poissa asuinkäytöstä. Antero Nenosen sukutila sijaitsee Akkalassa. Karja lähti tilalta neljä vuotta sitten ja pitäjänneuvoksen pihapiiri on muuttumassa hedelmä- ja marjatarhaksi. Taustalla näkyy vanha päärakennus, joka on poissa asuinkäytöstä.

Kun tohmajärveläinen pitkän linjan kunnallispoliitikko Antero Nenonen jättäytyi kolmisen vuotta sitten kokonaan kunnallispolitiikasta, ei se tarkoittanut sitä, etteikö hän enää seuraisi kunnan ja koko maakunnan asioita. Päätöksenteko ja vaikuttaminen kiinnostavat häntä yhä edelleen. Nenonen seuraakin tarkoin, mitä omassa kunnassa, Keski-Karjalassa ja koko maakunnassa tehdään ja tapahtuu.

- Tohmajärven kunnalla menee tällä hetkellä hyvin. Rakennetaan sivistyskeskusta ja Niiralankin alueella tapahtuu viimein, mutta koko Keski-Karjalalla menee huonosti, Nenonen toteaa.

Keski-Karjalan alamäki johtuu Nenosen mukaan muun muassa Puhoksen teollisuusalueen hiipumisesta. Viimeisin naula Keski-Karjalan arkun kanteen iskettiin viime vuoden lopulla, kun Stora Enson sahan toiminta päättyi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Jos Puhokseen olisi saatu jätteenpolttolaitos, niin moni asia olisi saatu sillä kuntoon. Tilanne on se, että Keski-Karjala joko kuihtuu tai nousee Puhoksen teollisuusalueen mukana, Nenonen pohtii.

Kunnallispolitiikkaa tehdessään Antero Nenonen ei ajanut pelkästään oman kuntansa etuja, vaan yritti toimia lukuisissa luottamustoimissaan aina koko maakunnan hyväksi. Edelleenkin hän jatkaa samoilla linjoilla.

Antero Nenosen mielestä nyt koko maakunnan tulisi yhdistää voimansa ja ryhtyä kansanliikkeen tavoin toimiin biojalostamon saamiseksi Kiteen Puhokseen.

- Finnpulpin biojalostamon sijoittaminen Puhokseen ei ole pois Joensuulta eikä muiltakaan maakunnan kunnilta, vaan päivävastoin. Siitä hyötyisivät kaikki, Nenonen muistuttaa.

36 kunnalliselämässä vietetyn vuoden jälkeen Antero Nenonen on päässyt nauttimaan täysillä yksityiselämästä. Tekemistä riittää vuonna 1791 Akkalaan rakennetulla sukutilalla, jota Antero Nenonen on isännöinyt 54 vuotta.

- Jo 16-vuotiaana jouduin tilalle isännäksi. Nyt voisin luopua, mutta tuosta meidän nuorisosta ei ole jatkajiksi. He ovat maailmalla ja kaikilla on omat työpaikat. Kirjoita siihen, että tila ei ole myynnissä, vaan asia ratkaistaan tulevaisuudessa suvun sisällä, Nenonen toteaa.

Neljä vuotta sitten lypsykarja lähti navetasta ja sen jälkeen metsätalousyrittäjä Nenonen on keskittynyt metsäntalouteen metsänhoitoyhdistyksen konsultoimana.

- Raivaussahaa en käytä. Onneksi osaan delegoida ja työnjohtaminen on minulla hanskassa, Nenonen nauraa.

Mutta täysin ilman metsähommia Nenonenkaan ei osaa olla. Tänä keväänä hän on vaimonsa Annelin kanssa pilkkonut klapeja viiden kuuden vuoden polttopuutarpeisiin.

Jätettyään kunnallispolitiikan Nenonen on löytänyt puutarhanhoidon. Sitä he harrastavat yhdessä vaimonsa kanssa.

- Joka päivä on pitänyt vetää orjankamppeet päälle ja lähteä pihalle, Nenonen vitsailee.

Pikkuhiljaa sukutilan pihapiiri on muuttunut hedelmä- ja marjatarhaksi. Hyötypuutarhassa kasvaa luumuja, päärynöitä, tyrnejä, omenoita, kirsikoita, viinimarjoja ja pensasmustikoita.

- Jos ei pääse metsään, niin ollaanpahan ainakin omavaraisia. Kasvatamme myös lanttua ja porkkanaa. Navettaan rakennutimme viimeisen päälle olevan kylmähuoneen.

Antero Nenonen

Syntynyt 1.6.1950 Tohmajärven Akkalassa.

Kansakoulu Akkalassa. Armeijan jälkeen maanviljelysteknikkokoulutus, valmistui vuonna 1974.

Tohmajärven kunnanvaltuutettu 1992-2017. Siirtyi vuoden 1997 alussa keskustasta kokoomukseen.

Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän hallituksen varajäsen. 2000-luvun alussa viisi vuotta sairaanhoitopiirin hallituksen toinen varapuheenjohtaja.

Kokoomuksen maaseutuvaltuuskunnan varapuheenjohtaja.

Teknisen lautakunnan jäsen vuosina 1981-1996.

Kuntaliiton valtuuston jäsen vuosina 2013-2017.

Pitäjänneuvoksen arvonimi vuonna 2015.

Perheeseen kuuluu vaimo Anneli, kolme lasta ja viisi lastenlasta.

Harrastukset: metsästys, klapien teko, puutarhanhoito, ja jotain vähän salaisempaa.

Koronarajoitteiden vuoksi syntymäpäiväjuhla pidetään 1. elokuuta sukutilalla Nenolassa, jos valtioneuvosto ja aluehallintovirasto suo ja sallii. Kutsu tulee erillisellä lehti-ilmoituksella.

Ei ota vieraita, onnitteluja, lahjoja eikä puheluita vastaan varsinaisena merkkipäivänä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi