Perjantai, 7.8.2020 
Lahja
Talous

Postilakon vaikutuksia: Matkahuollon palveluiden kysyntä räjähti, Kelan etuuksien maksaminen saattaa viivästyä, sairaaloissa alkaa puhelinrumba

  • STT
Postissa alkaa maanantaina laaja lakko kello kuudelta aamulla. Alkamassa oleva lakko kestää kaksi viikkoa, ja se koskee noin 9 000:ta työntekijää. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN Postissa alkaa maanantaina laaja lakko kello kuudelta aamulla. Alkamassa oleva lakko kestää kaksi viikkoa, ja se koskee noin 9 000:ta työntekijää. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Maanantaina alkavalla Postin lakolla on monenlaisia vaikutuksia tavallisten kansalaisten elämään.

Kela ilmoitti perjantaina tiedotteessa, että postilakko voi viivästyttää Kelan etuuksien maksamista. Myös sairaanhoitopiireissä on varauduttu tulevaan, sillä terveydenhuollossa valtaosa yhteydenpidosta asiakkaiden kanssa kulkee edelleen kirjepostina.

Kirjepostin vuotuinen määrä on sairaanhoitopiireissä huima.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Vuositasolla täällä Kysissä on pelkästään poliklinikkakäyntejä kaikkiaan noin 380  000. Jos ajattelee, että pelkästään näihin menee kutsut, hoitopalautteet ja laskut postissa, plus muut hoitojaksot, niin saadaan käytännössä vähintään miljoonan (kappaleen) ylittävä kirjemäärä, Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) johtajaylilääkäri Antti Hedman kertoo STT:lle.

STT tavoitteli perjantaina työministeri Timo Harakkaa (sd.) kommentoimaan sitä, voisiko valtio vielä puuttua postilakkoon ja siirtää sitä. Työministerin edustaja kertoi, ettei Harakka kommentoi asiaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on aiempina vuosina siirtänyt esimerkiksi ilmailualaa sekä laivojen ulkomaanliikennettä koskeneita lakkoja.

Ministeriö voi lain mukaan sovittelijan esityksestä kieltää työtaistelun aloittamisen tai sen laajentamisen enintään 14 vuorokaudeksi. Tämä edellyttää, että työriidan vuoksi aiotun työtaistelua kohdistuu yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai vahingoittavaa huomattavasti yleistä etua.

Kela ohjaa verkkopalveluihin

Muun muassa Helsingin yliopistollinen sairaala (Hyks) ja Kys julkaisivat verkkosivuillaan jo torstai-iltana omat tiedotteet, joissa ne kertoivat lakon vaikeuttavan lähete- ja ajanvarauskirjeiden toimittamista. Molemmat sairaanhoitopiirit kertovat, että asiakkaat pyritään tavoittamaan puhelimitse.

Kelalla lakko voi viivästyttää asiakkaiden Kelaan lähettämiä hakemuksia, liitteitä ja lisäselvityksiä. Tämän vuoksi on mahdollista, että erityisesti työttömyysetuuksien ja toimeentulotuen maksaminen myöhästyy.

Kela korostaakin, että nyt hakemukset kannattaa täyttää ja liitteet lähettää Kelan verkkopalvelussa.

Lakko voi viivästyttää myös Kelan postittamien etuuspäätösten saapumista. Päätökset näkyvät kuitenkin Kelan verkkoasiointipalvelussa, eikä viive postinkulussa vaikuta asiakkaalle myönnetyn etuuden maksupäivään.

Postin lakko vaikuttaa myös kaupunkien kirjepostiin. Esimerkiksi Jyväskylän kaupunki kertoi perjantaina lähettävänsä laskut vasta lakon jälkeen.

Terveys ja turvallisuus taataan

Sosiaali- ja terveysministeriö muistutti perjantaina tiedotteessaan, että PAU on rajannut lakon ulkopuolelle ihmisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät välttämättömät lähetykset eli esimerkiksi laboratorio- ja verinäytelähetykset sekä ruokakuljetukset.

Ministeriö kertoi, että sairaanhoitopiirit ja kunnat ovat järjestäneet lähetystensä käsittelyn ja kuljetuksen hyvin eri tavoin ja eri palveluntuottajien kanssa. Sen vuoksi lakon ajalle ei voida antaa kaikkiin tilanteisiin päteviä yleisohjeita.

Matkahuollon palveluiden kysyntä räjähti

Postin lakon varmistuminen on mullistanut Matkahuollon palveluiden kysynnän. Johtaja Kati Nevalainen Matkahuollon pakettipalveluista kertoo STT:lle, että kaikkien myyjien työaika kuluu nyt kysyntään vastaamiseen. Ruuhkaa on ollut yrityksen puhelinvaihteessakin.

–  Kun lakko varmistui, kontaktimäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Mutta jo siitä lähtien, kun lakosta alettiin puhua, asiakaskyselyitä on tullut merkittävästi, Nevalainen sanoo.

Nevalaisen mukaan Matkahuolto oli varautunut lakkoon ja sen vaikutuksiin. Hän vakuuttaa, että kasvaneet pakettimäärät saadaan hoidettua.

Muun muassa suuri suomalainen verkkokauppa Verkkokauppa.com julkaisi perjantaina tiedotteen, jossa yritys kertoi reagoivansa postilakkoon välittömillä toimenpiteillä. Yritys arvioi, ettei lakolla tule olemaan merkittäviä vaikutuksia isoon osaan sen asiakastoimituksista.

PAUn hallitus kokoontui perjantaina. Liitto on postilakon osalta tehnyt jatkopäätökset, mutta se kertoo niistä vasta viikonlopun aikana, PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoi iltapäivällä STT:lle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi