Torstai, 2.7.2020 
Mari, Maria, Marika
Ulkomaat

Trumpin virkarikostutkinnan julkiset kuulemiset jatkuvat kongressissa – vuorossa entinen Ukrainan-suurlähettiläs

  • STT
Yhdysvalloissa jatkuvat tänään presidentti Donald Trumpia koskevan virkarikostutkinnan julkiset kuulemiset. Kongressin tiedusteluvaliokunnassa on määrä kuulla iltapäivällä Suomen aikaa Yhdysvaltain entistä Ukrainan-suurlähettilästä Marie Yovanovitchiä. Yovanovitch joutui äkisti luopumaan suurlähettilään tehtävästään viime toukokuussa.

Jo aiemmin tällä viikolla julkisissa kuulemisissa ovat olleet suurlähetystöä Ukrainassa tällä hetkellä johtava William Taylor ja vara-apulaisulkoministeri George Kent ulkoministeriön Euroopan ja Euraasian osastolta.

Kaikkia kolmea on aikaisemmin kuultu myös suljettujen ovien takana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Trumpin syytteeseen asettamisesta äänestetään edustajainhuoneessa, jos valiokuntakäsittelyn jälkeen todisteiden katsotaan riittävän syytekirjelmän laatimiseen. Mahdollinen oikeudenkäynti presidenttiä vastaan pidettäisiin senaatissa.

Virkarikostutkintaa ajavilla demokraateilla on enemmistö edustajainhuoneessa, kun taas senaatissa enemmistö on Trumpin republikaaneilla.

Demokraatit pohtivat syytettä

Virkarikostutkinnan ytimessä ovat epäilyt, joiden mukaan Trump painosti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä tutkimaan Trumpin vastaehdokkaaksi presidentinvaaleissa pyrkivän demokraattien Joe Bidenin ja erityisesti tämän pojan tekemisiä Ukrainassa. Trump olisi siis käyttänyt johtamaansa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa keinona oman hyödyn tavoittelemiseksi.

Samalla Trumpia on syytetty siitä, että hän olisi viivytellyt Ukrainalle maksettavan sotilasavustuksen myöntämistä.

Keskiviikon julkisissa kuulemisissa Taylor muun muassa sanoi, että Yhdysvaltain Ukrainan-politiikkaa on hoidettu kahden kanavan kautta, "epävirallisen ja virallisen".

Taylorin mukaan monet Trumpin hallinnon virkamiehet yrittivät saada Trumpin avaamaan Ukrainan jäädytetyn sotilasavun. Trump oli kuitenkin kieltäytynyt. Taylorin mukaan hänelle muodostui käsitys, että sotilasapua ei avattaisi, mikäli Ukrainan presidentti ei avaisi tutkintaa Bidenista ja tämän pojasta. Myös Ukrainan presidentin tapaaminen Trumpin kanssa Valkoisessa talossa oli hänen mukaansa riippuvainen tutkinnasta.

Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi totesi torstaina, etteivät demokraatit ole tehneet lopullista päätöstä Trumpin syytteeseen asettamisesta. New York Timesin mukaan Pelosi kuitenkin teroitti mahdollisen syytteen kärkeä ja sanoi presidentin syyllistyneen lahjontaan, kun tämä viivytteli sotilasavustuksen maksamista ja yritti samalla vaatia Ukrainaa sitoutumaan julkiseen tutkintaan poliittista vastustajaansa vastaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi