Sunnuntai, 26.1.2020 
Joonatan
Ulkomaat

Brittilehti Mirror: Britannian työväenpuolueen Corbyn pyytää anteeksi vaalitappiota

  • STT
Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn pyytää Mirror-lehdessä julkaistussa kirjeessä anteeksi puolueensa parlamenttivaaleissa kärsimää tappiota.

Corbyn pyytää anteeksi sitä, että puolue jäi tavoitteestaan ja kertoo ottavansa vastuun tapahtuneesta.

–  Tulos oli isku kaikille, jotka tarvitsevat epätoivoisesti todellista muutosta maassamme.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Corbyn ei kuitenkaan kadu sitä viestiä, jota hänen puolueensa yritti välittää, siinä kuitenkaan onnistumatta. Hän kertoo olevansa ylpeä siitä, että puolueen viesti oli täynnä toivoa eikä pelkoa.

Corbyn arvioi, että puolue ottaa opikseen tappiosta ja kuuntelee jatkossa eritoten vaaleissa menettämiään työväenluokan äänestäjiä.

Pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuolue sai enemmistön parlamenttipaikoista tämän viikon vaaleissa. Työväenpuolue menetti vaaleissa yli 50 paikkaa.

Corbyn syyttää myös mediaa tappiosta

Corbynin on määrä jättää tehtävänsä ennen seuraavia vaaleja. Hän kertoi perjantaina siirtyvänsä sivuun sen jälkeen, kun työväenpuolue on ensin onnistunut "tutkiskelemaan" virheitään.

Puolueen odotetaan valitsevan uuden puheenjohtajan ennen seuraavia vaaleja, jotka järjestetään jo toukokuussa.

Corbynilla ei ole kuitenkaan uutistoimisto AFP:n mukaan selkeätä seuraajaa. Puolueen sisällä on käyty sisäistä taistoa ammattiliittojen tukeman vanhan kaartin ja Eurooppa-myönteisempien metropoliittisempien jäsenten välillä.

Corbyn yritti löytää tasapainon näiden kahden leirin välillä ottamalla neutraalin brexit-linjan. Labourpoliitikko John McDonnellin mukaan tämä päätös koitui lpulta tuhoisaksi.

–  Yritimme tuoda molemmat puolet yhteen ja epäonnistuimme, McDonnell sanoi BBC:lle.

Työväenpuolueen kampanjaa vahingoittivat myös väitteet antisemitismistä, jotka johtivat siihen, että osa puolueen pitkäaikaisista poliitikoista jätti tehtävänsä.

Corbyn yritti siirtää keskustelun perustavanlaatuisiin kysymyksiin, jotka ovat tärkeitä puolueen äänestäjille.

Hän kuitenkin kertoi Mirrorille, että puolueen parhaista yrityksistä huolimatta vaalitaisto käytiin lopulta brexitistä. Hän arvioi, että konservatiivipuolueen kampanja onnistui saamaan kansan vakuuttuneeksi siitä, että Johnson olisi ainoa, joka voisi "saada brexitin tehtyä".

Hän arvioi Observerille konservatiivien brexit-lupauksien olleen huijausta ja epärehellistä puhetta.

Corbyn sälytti vastuuta vaalitappiosta myös median niskaan, sillä hänen mielestään monet mediatoimijat vahvistivat Johnsonin brexit-sanomaa.

"Puolue on menettänyt kosketuksensa arkipäivään"

Työväenpuolueen suunnan etsiminen on johtanut uudelleen arviointiin myös muissa länsimaissa. Monessa maassa on pohdittu sitä, miten lähelle vasenta laitaa liberaalit äänestäjät ovat valmiita menemään.

–  Katsokaa, mitä käy, kun labour (Britannian työväenpuolue) siirtyy niin, niin kauas vasemmalle, Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva entinen varapresidentti Joe Biden sanoi perjantaina.

Maltillisemmat tukijat kritisoivat Corbynia sunnuntaina siitä, että hän väitti oman ohjelmansa olleen lopulta oikea.

–  Olen ylpeä siitä, että olemme voittaneet väittelyn ja uudelleenkirjoittaneet poliittisen väittelyn sääntöjä säästäväisyyden, yritysten vallan ja ilmastokriisin kohdalla, Corbyn kirjoitti Observer-lehdessä julkaistussa kolumnissa.

Lukuisat Corbynin potentiaaliset seuraajat ovat ilmaisseet kärkevästi olevansa eri mieltä puheenjohtajan kanssa.

–  Kaikkialla, missä kampanjoin, kuulen saman asian. Kyse ei ollut niinkään brexitistä, vaan enemmän uskosta, labourparlamentaarikko Jess Phillips kirjoitti Observerissa.

Phillipsin mukaan äänestäjät eivät uskoneet, että labourin luotsaama hallitus voisi tarjota heille sitä, mitä he kaipaavat.

Työväenpuolueen parlamenttiedustaja Lisa Nandy oli myös sitä mieltä, että puolue oli menettänyt kosketuksensa arkipäiväisiin asioihin ja niiden äänestäjien kokemuksiin, joita he haluavat edustaa.

–  Jos aiomme edustaa maatamme, meidän täytyy ymmärtää sitä. Nähdä se sellaisena kuin se on eikä sellaisena kuin kuvittelemme sen olevan, hän kirjoitti Observerissa.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa