Keskiviikko, 8.4.2020 
Suoma, Suometar
Ulkomaat

Italiansuomalaiset varautuvat koronavirusepidemian leviämiseen – "Minusta on hyvä, että ollaan mieluummin vähän liian varovaisia", sanoo suomalaiskirjailija Vera Vala

  • STT
Cernusco sul Navigliossa, noin 50 kilometrin päässä karanteenialueilta asuva suomalaisdekkaristi Vera Vala on jo ehtinyt varautua epidemiaan hamstraamalla ruokaa. LEHTIKUVA / MILLA TAKALA Cernusco sul Navigliossa, noin 50 kilometrin päässä karanteenialueilta asuva suomalaisdekkaristi Vera Vala on jo ehtinyt varautua epidemiaan hamstraamalla ruokaa. LEHTIKUVA / MILLA TAKALA
Koronaviruksen yhtäkkinen leviäminen on muuttanut useiden Pohjois-Italiassa asuvien suomalaisten arkea. Cernusco sul Navigliossa, noin 50 kilometrin päässä karanteenialueilta asuva suomalaisdekkaristi Vera Vala on jo ehtinyt varautua epidemiaan hamstraamalla ruokaa.

–  Kaupassa oli tänä aamuna muutamia ihmisiä hengityssuojaimet naamalla ja suuren hypermarketin säilykehyllyt olivat jo melkein tyhjinä. Hengityssuojaimet ja käsidesit loppuivat kauan sitten. Ostin itse varsinkin vettä, koska hanavesi ei ole meillä juomakelpoista, Vala kertoo puhelimitse.

Valalla on jo aiempaa kokemusta virusepidemian keskellä elämisestä, sillä hän on asunut Seychelleillä keuhkorutto- ja dengue-epidemioiden aikaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Itse virus ei pelota, mutta tiedän, miten ihmiset reagoivat tällaisissa tilanteissa. Kauppojen hyllyt tyhjenevät, ja jos myöhemmin saa oireita, silloin ei tee mieli lähteä ulos harhailemaan.

Vala kertoo olevansa parhaillaan itse flunssassa ja kuumeessa. Tartuntaa epäileviä kehotetaan soittamaan vain koronavirustartunnoille omistettuun puhelinnumeroon yleisen hätänumeron sijaan.

–  Lastenlääkäriltä tuli myös viesti, että minkään pikkuvaivan vuoksi ei ehdottomasti pidä tulla lääkäriin. Lisäksi aika pitää varata etukäteen niin, että potilaat eivät kohtaa toisiaan.

Koronavirus näkyy myös ilmanlaadun parantumisena. Koulut ovat kiinni ja lasten harrastukset tauolla, ja mahdollisimman moni on jäänyt kotiin etätöihin.

–  Tänään pahimpaan ruuhka-aikaan, kello 8 aamulla, kaduilla ei ollut ketään. Aivan kuin olisi ollut sunnuntai tai ulkonaliikkumiskielto, Vala kertoo.

Vala kertoo jopa yllättyneensä viranomaistoimien tehokkuudesta.

–  Minusta on hyvä, että ollaan mieluummin vähän liian varovaisia, ennen kuin tiedetään, mistä on kysymys.

Lomautettuna viikon ajan

Bolognan kupeessa, Emilia Romagnan alueella asuvalle Tiina Saloselle koronavirus on tarkoittanut lomauttamista.

–  Lapseni koulu on kiinni, ja itse työskentelen päiväkodissa, joka on kiinni ainakin maaliskuun alkuun asti. Saimme valita, käytämmekö tähän lomapäiviä vai olemmeko palkattomalla vapaalla.

Monelle koulujen yhtäkkinen sulkeminen on aiheuttanut käytännön ongelmia, kun jälkikasvulle on pitänyt pikaisesti löytää lastenhoitaja. Salonen itse aikoo ottaa viikon pakkolomansa rennosti.

–  Onpahan kerrankin aikaa käydä kävelemässä, lukea kirjoja ja tehdä muuta sellaista, mikä on jäänyt tekemättä.

Salonen kritisoi italialaisviranomaisten aloittaneen viruksen vastustustoimet liian myöhään. Vaikka Italia kielsi ensimmäisenä Euroopan maana Kiinan-lennot, sai Kiinasta kuitenkin lentää Italiaan kiertoreittiä.

Tiedossa taloudellisia menetyksiä

Koronavirus on hankaloittanut myös Pisassa asuvan Anne Ehlertin elämää. Ehlert omistaa miehensä kanssa ravitallin, jossa on 120 hevosta ja 30 työntekijää.

–  Meille tuli tieto, että kaikki Pohjois-Italian ravit on peruttu maaliskuuhun asti, enkä tiedä, milloin tilanne laajenee koko maahan. Tämä on taloudellisesti tosi suuri menetys, sillä palkintorahoja joutuu jo nyt odottamaan 120 päivää. Samalla hevoset tarvitsevat päivittäisen ruokansa ja työntekijät palkkansa, Ehlert kertoo.

Myös yhden tallin hevosen matka Kroatiaan peruuntui viruksen vuoksi. Italiaan tulo olisi merkinnyt kroatialaisille 14 päivän karanteenia paluumatkalla.

–  Kyllä tämä vähän huolestuttaa. Influenssaanhan on ihmisiä kuollut aina, mutta tämä virus on uusi ja leviää nopeasti. Meillä firmassa kenelläkään ei olisi varaa sairastua, Ehlert sanoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa